• 0

Samo u jednom gradu bivše Jugoslavije, u aprilu ugašeno 2.000 firmi

Nezaposlenih je 11 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine

  • 0
Grad Split Split / Foto: Pixabay

Na loše rezultate najviše je uticao slom turističkog i ugostiteljskog sektora, a ni prvi dani maja i ublažavanje mera ne obećavaju mnogo, tvrde stručnjaci.

Županijska komora Split (ŽKS) analizirala je poslovanje u aprilu i očekivano – podaci su poražavajući. Obustavljen je rad više od 2.000 firmi, s oko osam hiljada zaposlenih. Broj novoprijavljenih na birou je 3.800, piše Poslovni dnevnik.

Nezaposlenih je 11 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine.

- Podatak je dosta loš, utoliko pre što je novoprijavljenih radnih mesta 88 odsto manje nego 2019, a najveći gubitak je u segmentu pružanja smeštaja, turizmu i ugostiteljstvu, gde smo u aprilu zaradili 3,2 miliona kuna (više od 400.000 evra) u odnosu na prošlogodišnjih 160 miliona (oko 21 milion evra), izjavio je predsednik ŽKS, Joze Tomaš.

- Veliki broj objekata ostao je zatvoren jer zavisi od turizma. Veliki broj njih se i otvorio zbog velike potrošnje koja je bila poslednjih godina, tako da grubo rečeno, nemaju sada za koga da rade - kaže Jelena Tabak iz strukovne grupe ugostitelja.

Video: Ministar finansija: Bez posla ostalo 7.317 ljudi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>