• 0

Balkanci, ako u ovoj zemlji radite na crno, imaćete legalizovan status tokom epidemije

U postupak donošenja mere od početka je bilo uključeno Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer je ilegalan status stranaca omogućio mafiji da profitira

  • 0
Italija, turizam, priprema, sezona, kafići, plaže, prodavnice, ulica Strani radnici u Italiji uglavnom rade u ugostiteljstvu, turizmu, poljoprivredi / Foto: Tanjug/AP

Između 100 i 300 hiljada stranih radnika koji trenutno rade u Italiji, a nemaju stalnu dozvolu boravka niti dozvolu za rad, novom odlukom vlade moći će da legalizuju svoj status - dobiće dozvolu boravka i rada na nekoliko meseci, a kada prođe epidemija, tražiće se dugoročnije rešenje.

Reč je o tome da će strani radnici, među kojima je veliki broj onih koji rade u poljoprivredi, turizmu, ugostiteljstvu, ali i "armija" mahom žena koje rade po kućama, čiste ili čuvaju stare i bolesne, moći da dobiju dozvolu boravka, a s tim i sva prava i obaveze koje predviđa zakon.

Najveći broj tih, sa stanovišta zakona - "nevidljivih" radnika, radi "na crno", za minimalnu dnevnicu, bez uplata za penziono i zdravstveno osiguranje. Njihov ilegalan status često ih dovodi u "polurobovski položaj", jer zavise od volje i raspoloženja poslodavaca. Prinuđeni su da rade i po 12 sati uz minimalnu nadnicu, a često im oduzimaju i dokumente, da bi ih ucenjivali.

Na jugu Italije, gde su velike plantaže sezonskog voća i povrća, strani radnici (većinom iz Afrike) žive u improvizovanim naseljima, koja podsećaju na brazilske favele, u malim barakama napravljenim od materijala iz smeća, bez vode i sanitarija, i sasvim prepušteni milosti posrednika, koje u Italiji zovu "caporali" (goniči robova). Oni ih iznajmljuju za rad vlasnicima plantaža, na dan ili na nedeljnom planu.

U postupak donošenja mere koja se odnosi na strane radnike u Italiji, od početka je bilo uključeno Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer je ilegalan status stranaca omogućio mafiji da se uključi i profitira i u tom segmentu.

- Za neke je to možda nebitno, ali za mene je status stranaca u Italiji fundamentalan”, rekla je ministarka poljoprivrede Tereza Belanova. Mateo Salvini je, međutim, bio ironičan i zamerio joj što plače za strancima, "umesto da bude ganuta sudbinom Italijana".

Problem stranih radnika u Italiji nije nov, traje decenijama i mnogo je složeniji od jednostavne legalizacije njihovog statusa. I prethodne vlade su pokušavale da reše problem. Vlada premijera Silvija Berluskonija nije bila uspešna u tome, a ni premijer Mario Monte, nije uspeo da reguliše status stotina hiljada stranih radnika.

Video: Stanovnici ovog italijanskog gradića izgradili imuni sistem na koronu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>