• 0
 ≫ 

Novi vlasnik Komercijalne banke zabeležio manji rast

 ≫ 

Depoziti klijenata zabeležili su umeren rast u prvom kvartalu

  • 0
Komercijalna banka, NLB banka Ilustracija: Nikola Jovanović

Grupa Nova Ljubljanska banka (NLB) ostvarila je u prvom tromesečju ove godine neto dobit od 18,3 miliona evra, što je za 68 posto manje nego u istom period 2019, objavila je najveća slovenačka banka.

Pad profitabilnosti u NLB-u tumače krizom zbog epidemije korona virusa i rastom ispravke vrednosti i rezervisanja, koja su sa 600 hiljada evra u prvom kvartalu prošle godine porasla na 28,3 miliona evra u prva tri meseca 2020.

Neto prihodi od kamata NLB grupe iznosili su u prvom kvartalu 77,4 miliona evra, što je smanjenje od tri odsto u odnosu na isti lanjski period.

S druge strane, neto prihodi od naknada i provizija su poveć za šest procenata, na 42,4 miliona evra.

Depoziti klijenata zabeležili su umeren rast u prvom kvartalu u odnosu na kraj prošle godine, dok su bruto krediti iznosili 8,13 milijarde evra, što je za dva posto više nego na kraju poslednjeg tromesečja prošle godine.

NLB na nivou grupe i na nivou članica održava jaku likvidnu poziciju. Stopa ukupnog kapitala iznosi 18,5 posto, što je čvrst temelj za pokrivanje svih regulatornih zahteva u pogledu kapitala i u zaoštrenim okolnostima epidemije korona virusa, navodi se u saopštenju NLB grupe.

Nova ljubljanska banka, podsetimo, kupila je Komercijalnu banku.  Država je odlučila da prihvati ponudu NLB banke koja je za kupovinu 83,23 odsto Komercijalne banke ponudila 450 miliona evra.

Video: Potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>