• 0
 ≫ 

Umiru poslednji ostaci sovjetske prošlosti: Rusi više vole kafu nego čaj

 ≫ 

Poslednji ostaci sovetske prošlosti nestaju

  • 0
čaj od kamilice Foto: Pixabay

Rusija možda više nije zemlja čaja, jer kafa polako, preuzima vodeću poziciju na tržištu, pokazuju carinski podaci i nedavne procene analitičara.

Prema carinskim podacima, Rusija je lani uvezla skoro 218.000 tona kafe, dok je uvoz čaja iznosio oko 150.000 tona. Kafa je prevazišla isporuke čaja i po količini i po vrednosti, jer je uvoz vredan preko 630 miliona dolara - oko 50 odsto veći od uvoza čaja. Trend se nastavio i ove godine, a Rusija i dalje kupuje mnogo više kafe nego čaja.

Stručnjaci iz industrije takođe napominju da Rusi piju sve više i više napitaka od kafe. Prethodnih godina kupci u Rusiji konzumirali su jednake količine čaja i kafe, pre nego što je kafa konačno preuzela vodeću ulogu prošle godine, izjavio je šef Ruske asocijacije proizvođača čaja i kafe Ramaz Čanturia. On je rekao da su samo u 2019. godini ljubitelji kafe popili više od 180.000 tona napitaka, dok je konzumacija čistog čaja iznosila 140.000 tona.

Podaci koje je predstavilo udruženje razlikuju se od carinskih podataka, jer prvo analizira podatke na osnovu finalnih proizvoda, dok carina obračunava uvoz sirove robe.

U međuvremenu, druga analiza pokazuje da je kafa bila popularnija kod Rusa pre dve godine. Prema kompaniji za istraživanje tržišta GfK, ruska kupovina kafe za kućne potrebe povećala se na 110.000 tona prošle godine sa oko 104.000 tona u 2018. godini, dok je kupovina čaja opala na 90.000 tona u 2019. godini sa više od 92.000 tona prethodne godine.

Glavni lanci prehrambenih proizvoda takođe potvrđuju da prodaja kafe preovlađuje nad čajem. Prema jednom od vodećih ruskih prodavaca hrane, Magnit, potražnja za kafom (po vrednosti) bila je gotovo dvostruko veća nego za čajem.

Video: Stranci a domaći u Beogradu: Rekli su da smo ludi, ali mi smo ovde srećni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>