• 2

Najjača privreda u Evropi na kolenima: Zvanično su potonuli u recesiju

Nemačka privreda je pala za 2,2 odsto u prvom tromesečju 2020, što je njen najveći pad na kvartalnom nivou od finansijske krize 2009. godine

  • 2
Nemačka, recesija, kriza Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Nemačka je zvanično ušla u recesiju. Sa najvećim padom privrede u  poslednjih 10 godina. Samo u prvom kvartalu nemački BDP pao je za 2,2 odsto. 

Nemačka ekonomija zabeležila je u prvom kvartalu ove godine pad od 2,2 odsto, što je najveći pad u više od jedne decenije. Situacija u najjačoj privredi Evrope posledica je epidemije korona virusa. S obzirom na revidirane podatke za poslednji kvartal prošle godine, kada je ipak nemačka privreda takođe padala, Nemačka je tehnički ušla u recesiju.

U drugom kvartalu, privreda bi mogla da zabeleži još lošije rezultate, budući da su upravo u tom tromesečju uvedene stroge restrikcije radi suzbijanja epidemije. Te restrikcije su zaustavile brojne privredne aktivnosti.

Kada mogu da se nadaju oporavku?

-Posledice korona krize uzrokuju drastičnu recesiju naše privrede posle deset godina uzastopnog rasta - rekao je nedavno ministar privrede Peter Altmaier. Ministar je, međutim, istovremeno očekivao i lagani oporavak nakon početnog šoka. Međutim, potpuni oporavak očekuju tek 2022. godine.

Ipak, stanje u Nemačkoj, iako prilično tmurno, nije ni približno toliko loše kao u nekim drugim članicama evrozone. Francuska, Italija i Španija zabeležile su  pad BDP-a od oko pet posto u prvom kvartalu ove godine.

Video: Mali: Kada je reč o rastu BDP-a, Srbija će beležiti najbolje rezultate u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    15. maj 2020 | 18:54

    I Nemackoj niko ne kaže da je recesija ali je tačno da je za 2,2% pao bruto dohodak po glavi stanovnika u odnosu na isti period prošle godine. Ovde su političari realistični i ne lažu narod da će imati najmanji pad ili najveći rast.

  • Klico

    15. maj 2020 | 18:29

    Klasično lupetanje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>