• 13
 ≫ 

Gorenje zatvara fabriku u Zaječaru: Gubici se gomilali, nisu našli rešenje

 ≫ 

Traže se partneri

  • 13

kuhinja

Dve godine posle donošenja odluke da poslovanje fokusira na snažno razvijanje osnovne delatnosti, a to je - proizvodnja kućnih aparata i postepeni izlazak iz ostalih proizvodnih delatnosti, menadžment Gorenja doneo je odluku da zatvori zaječarsku fabriku za proizvodnju sanitarne opreme Gorenje Home.

Fabrika, kako navode iz kompanije Gorenje, već duže posluje sa značajnim gubicima.

Menadžment Gorenja intenzivno pregovara sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju i omogućili ponovno zapošljavanje radnika u zaječarskoj fabrici u što kraćem roku.

- Očekujemo da bi ti pregovori mogli da budu okončani veoma brzo. Oba zainteresovana partnera imaju nameru da šire delatnost, pa bi u ovoj fabrici posao moglo da nađe i više radnika nego što ih mi u ovom trenutku imamo. Reč je inače o možda i najboljem timu zaposlenih koji Gorenje Grupa ima, i zato je odluka o povlačenju iz proizvodnje za nas bila veoma teška - naveo je direktor Gorenje Home Zaječar Vlado Krebs.

On je dodao da odluka o obustavljanju proizvodnje nema veze sa aktuelnom pandemijom.

- Ona je rezultat značajnih gubitaka koje ova fabrika ima, kao i strateške odluke Gorenja da se fokusira na osnovnu delatnost proizvodnje kućnih aparata, i da se povuče iz svih ostalih, poput proizvodnje sanitarnih uređaja - objasnjava.

U razgovoru sa predstavnicima reprezentativnog sindikata postignut je dogovor o svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena u zaječarskoj fabrici.

Gorenje Home u Zaječaru počelo je sa radom 2011. godine kada je kupilo kompaniju Porcelan. Glavni portfolio u poslednje dve godine činili su proizvodnja sudopera, umivaonika i sanitarne opreme. I pored investicija od preko 10 miliona evra uloženih opremu i infrastrukturu u prethodnih devet godina, ova fabrika nije uspela da obezbedi održivost poslovanja.

U prethodne dve godine, tokom implementacije strateškog plana o postepenom izlasku iz sporednih delatnosti matična kompanija u Sloveniji prodala je mariborsko preduzeće za preradu otpada "Gorenje Surovina" i njegove ogranke firmi "Eko Surovina“, kao i fabriku bojlera „Gorenje Tiki“ iz Stare Pazove.

Hisense Gorenje, kako se navodi u saopštenju, ostaje posvećeno planovima o jačanju tržišnih pozicija u oblasti osnovne delatnosti - proizvodnje kućnih aparata.

Fabrika u Valjevu ostaje centar proizvodnje rashladnih uređaja Hisense Gorenje za Evropu, i u njoj je u narednom periodu planirano povećanje obima proizvodnje i proširivanje kapaciteta.

Video: Zanatske radnje otvorile vrata mušterijama: Ovako izgleda prvi radni dan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ikac

    15. maj 2020 | 19:03

    Ostalo samo ime. A kvalitet ni blizu.

  • JS

    15. maj 2020 | 16:44

    Jesmo li im mi sagradili fabriku i dali zemljiste, da zaposle radnike? A da dali im im pare za plate. Sad ce oni to isto da ustupe kinezima?🤣🤣🤣🤣🤣

  • Zvele

    15. maj 2020 | 18:27

    Potroše pare od subvencija što da država i onda ćao doviđenja nema više ......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>