• 0

SAD uvode nove restrikcije za Huavej: Nijedna američka kompanija više neće moći da sarađuje s njim?

Novo ograničenje odvojeno je od napora Trampove administracije da zabrani prodaju američke tehnologije ovom kineskom divu

  • 0
Huawei 5G Huawei 5G / Foto: Tanjug/AP

Vlada Sjedinjenih Američkih Država uvodi nove restrikcije kineskom gigantu Huavej, kojem će biti ograničena mogućnost upotrebe američke tehnologije prilikom pravljenja poluprovodnika.

Američko ministarstvo trgovine saopštilo je da taj potez ima za cilj da spreči nastojanje ove kineske kompanije da oslabi postojeće sankcije SAD.

Novo ograničenje odvojeno je od napora Trampove administracije da zabrani prodaju američke tehnologije Huaveju.

Vlada SAD je pre godinu dana stavila na crnu listu ovu kinesku kompaniju, koju je proglasila nacionalnim bezbednosnim rizikom.

Međutim, nekim američkim kompanijama je i dalje dozvoljeno da sarađuju sa Huavejem, a ta opcija biće moguća još narednih 90 dana, prema odluci koja je usvojena ove nedelje.

Ipak, mnoge od njih iskoristile su brojne rupe u zakonu, pa su nastavile da snadbevaju Huavej čipovima koji nisu napravljeni u SAD.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>