• 0

Radnje se tek otvaraju, a već problemi: U Hrvatskoj neće da odustanu od ova 2 zahteva

Tržni centri sada rade u specijalnim uslovima

  • 0
Šoping, tržni centar, dezinfekcija, maske, koronavirus

Tržni centri sada rade u specijalnim uslovima / Foto: Tanjug/AP

Neesencijalni biznisi na izmaku pandemije nastavili su s radom i otvorili svoja vrata, kao na primer šoping molovi. Međutim, neće im biti lako da ispune sve uslove, kako bi zaštitili sebe, kupce, i odgovorili na zahteve vlada. Tako je svuda u svetu, ali u Hrvatskoj trgovci ne žele da tolerišu neke stvari.

Više o pravilima koja tržni centri moraju da poštuju čitajte OVDE.

"Odluka o zabrani rada nedeljom i neradnim danima (poput praznika) neminovno će za posledicu imati otpuštanje određenog broja zaposlenih u trgovini, zbog smanjenog fonda sati. Što se tiče pauze za dezinfekciju, ona kod kupaca stvara negativne reakcije, jer se zbog čekanja u redu stvaraju nepotrebne gužve", između ostalog piše u saopštenju koje su sastavili trgovci iz Hrvatskog udruženja poslodavaca, prenosi Poslovni dnevnik.

Dakle, trgovci trenutno žele da se ispune 2 njihova zahteva: da se omogući rad nedeljom i praznicima, kako bi se povratio profit izgubljen tokom krize (pandemije) i da se ukine pauza za čišćenje prostora, jer ljudi ne žele dugo da čekaju u redu.

Hrvatsko udruženje poslodavaca je pisalo gotovo svim nadležnim organima i zatražilo "hitne predloge vezane za omogućavanje rada trgovina nedeljom i neradnim danima, i ukidanje pauze za dezinfekciju, za vreme trajanja krize izazvane virusom korona, na način kako je to omogućeno drugim sektorima kao što je ugostiteljstvo".

Kako dalje navode, smatraju da zabrana rada nedeljom nije rešenje, koje je u skladu s epidemiološkim merama, jer su onda drugi dani u nedelji opterećeni, pa se svakako prave gužve u objektima. Posebno su opterećeni ponedeljak, petak i subota. Dalje apeluju da ovom temom ne treba da se bavi Zavod za javno zdravlje, već Zakon o trgovini.

Trgovci su ogorčeni i zato što, prema njihovom navođenju, recimo ugostiteljstvo - koje ima direktan kontakt s ljudima i manje radne prostore - nema propisanu obavezu o pauzi za dezinfekciju.

Video: Tržni centri u Beogradu: Kako građani provode prve dane nakon izlaska iz karantina?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>