• 2

Sezonski radnici: Heroji ili kriminalci?!

Krajnje je vreme da nemačke vlasti malo podrobnije bace pogled na uslove u kojima rade strani sezonski radnici

  • 2
špargla

Foto: Pixabay

Hiljade sezonskih radnika sa istoka Evrope trenutno radi na nemačkim poljima, često žive i rade u katastrofalnim uslovima, zbog čega su neki iz Nemačke prešli u Holandiju, gde im je očigledno mnogo bolje, piše DW.

Danijela Rajm je zabrinuta, ona je savetnica za "mobilne radnike" u nemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji i možda će morati da računa i sa prijavom, jer je pre nekoliko dana htela da se lično uveri u kakvim uslovima žive i rade rumunski sezonski radnici zaposleni na jednom imanju koje se bavi uzgojem špargli.

Na tom imanju više ne bi trebalo da važe mere 14-dnevnog karantina koje su početkom aprila uvedene za sezonske radnike iz inostranstva, a u međuvremenu su ukinute. Trebalo je da to bude rutinska akcija, ali na kraju se sve pretvorilo u pravu malu poteru, kaže Rajmova za DW.

Vlasnik poljoprivrednog imanja zabranio joj je pristup njegovom posedu i čak joj je zapretio da će je prijaviti policiji. Nakon što je napustila imanje, pratio ju je automobilom da bi, kako ona tvrdi, bio sasvim siguran da ona ne može da stupi u kontakt sa rumunskim sezonskim radnicima.

Nakon što bavarski poslodavci nisu hteli da se postaraju za adekvatne mere zaštite, nekolicina radnika se pobunila, a u razgovoru za DW bavarski poslodavac negirao je te prigovore navodeći da je prijavio nekolicinu radnika, koje je nazvao "kriminalcima".

Portparolka bavarske policije potvrdila je za DW da se zaista vodi istraga protiv troje rumunskih državljana zbog sumnje za klevetu i povredu poverljivosti informacija, a u policiji je potvrđeno da predmet istrage nije sumnja u organizovani kriminal.

U međuvremenu su se zabrinuli i političari. Jedna portparolka Ministarstva poljoprivrede u Berlinu za DW je potvrdila da je Ministarstvo, u saradnji sa Institutom Robert Koh, sastavilo "koncept za sezonske radnike u kontekstu zaštite zdravlja", odnosno da je taj dokument osnova za rad poljoprivrednih imanja u aktuelnoj situaciji.

U tom pismu upućenom saveznim pokrajinama ministar Hajl napominje da se već nekoliko diplomatskih predstavništava onih zemalja iz kojih potiču sezonski radnici požalilo nemačkoj saveznoj vladi.

U Bukureštu su ministarka rada Violeta Aleksandru i ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku odgovarali na pitanja posebnog odbora u rumunskom Senatu, navodi DW.

Oni su izvestili članove odbora o merama koje su preduzeli u vezi situacije u kojoj se nalaze rumunski sezonski radnici u Nemačkoj i drugim zemljama EU.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    Neki navikli da imaju besplatnu radnu snagu u nekim prošlim vremenima...

  • Duka

    Sve je ovde jasno. Radnici mucenici- poslodavci kriminalci. Zaboravili su da je vreme Hitlera nestalo a i dalje se pijedinci ponasaju kao da im ne moze niko nista. E, nece da moze.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke