• 3

"Idiotski i neizvodljivo": Otkazi pljušte u avio-industriji, ali bi cene karata mogle da padnu

Broj putnika mogao bi da se prepolovi

  • 3
Kontrola letenja, avion, aerodrom

Foto: Shutterstock

Lau kost avio-prevoznik Rajaner razmatra smanjenje broja zaposlenih za 15 odsto, odnosno gašenje 3.000 radnih mesta.

Trenutno pregovara sa sindikatima o načinu odlaska zaposlenih i njihovim otpremninama. Razlog za ovaj potez je očekivanje da će, po povratku u normalu, broj putnika biti prepolovljen.

Ova kompanija bi sa 154 miliona putnika mogla da padne na 80 miliona. Takođe, možda će morati i da spusti cene karata, kako bi se izborila sa jakom konkurencijom, posebno onom koja prima pomoć države. Rajaner je objavio da neće tražiti državnu podršku u prevazilaženju ove krize.

Ipak, iz kompanije kažu da ne očekuju tako katastrofalne rezultate ove godine u Evropi, jer će jedan deo turista verovatno želeti da iskoristi letnji odmor za putovanja. Nadaju se da će stanovnici sa severa kontinenta posećivati letnje destinacije u kojima nije bilo velikog broja zaraženih virusom korona.

Zato bi kompanija mogla početi sa realizacijom većeg broja letova od jula, uprkos odluci britanskih vlasti da će svi koji slete na Ostrvo morati da borave u karantinu 14 dana.

Majkl O’Liri, izvršni direktor ove avio-kompanije, smatra da je taj plan "idiotski i neizvodljiv", jer "nema dovoljno policajaca koji bi mogli kontrolisati sve putnike". On smatra da ova odluka nema kredibilitet i očekuje njeno ukidanje do juna.

Podsetimo, ovo je jedna u nizu najava gašenja radnih mesta. Sinoć je i avio-gigant, Emirejts najavio da će podeliti čak 30.000 otkaza. 

Video: Na beogradski aerodrom će morati da se dolazi 3 sata pre leta: Evo šta će još biti obavezno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • coravabaka

    18. maj 2020 | 15:05

    Avio saobracaj, kao najveci prenosnik zaraza, trebao bi da se stavi pod poseban sanitarni tretman. Poznato je da su avioni najprljavija prevozna sredstva i da su zaposleni izuzetno prljavi i prenosioci svih mogucih oboljenja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>