• 1

Fijat ima fabrike od Italije do Srbije, a sedište u Holandiji: Traži pomoć od države, izazvao bes

Vest je izazvala velike kritike medija i političara

  • 1
Reno Fijat znak Fijat Krajsler / Foto: Shutterstock

Kompanija Fijat Krajsler Automobili (FCA), najavila je da će tražiti državni zajam od 6, 3 milijarde evra, uz garanciju države na tri godine, zbog problema koje je ta kompanija pretrpela u vreme pandemije koronavirusa.

Ova vest je izazvala velike kritike medija i političara u Italiji, koji su ovaj zahtev ocenili kao neprimeren, s obzirom na to da je zvanično administrativno sedište Fijat-Krajslera u Amsterdamu u Holandiji, ali finansijsko u Engleskoj. Dnevni list "IL Manifesto" piše kako je zahtev nepristojan te da firma "gleda da uhvatiti 6 milijardi gotovine uz garanciju države iz koje su pobegli, u poreski raj, kako ne bi platili poreze".

Premijer Italije Ðuzepe Konte je onima koji ga pitaju da li će "Fijat-Krajsler-u" biti odobren državni zajm, koji je previđen za domaće firme koje su pretrpile gubitke zbog karantina, rekao da ako FCA dobije finansijska sredstva, to znači da na to ima pravo i da njihov eventualni zahtev spada u odredbe vladine uredbe.

- Tačno, jeste šedište Fijata u inostranstvu. Ali, fabrike i radnici proizvode u Italiji. Govorimo o italijanskim fabrikama, o italijanskom poslu, u kojima su zaposleni mnogi italijanski radnici -

- Ako FCA može tražiti novac, to znači da odredbe zakonske uredbe to dopuštaju - rekao je premijer Konte. Italijanski proizvođač automobila Fiat se 2014. godine udružio sa američkim proizvođačem "Krajsler" u jedinstvenu kompaniju, a zvanično sedište FCA je u Holandiji, zemlji koja je članica EU, ali koju nazivaju "poreskim rajem", jer ima niže poreske stope u odnosu na ostale članice Unije.

Međutim, italijanski ogranak firme ima proizvodnju na 16 različitih lokacija među kojima i u Srbiji, i učestvuje u 26 istraživačkih centara, a ukupno zapošljava direktno 55.000 radnika.

Pored toga, još najmanje 12.000 manjih i srednjih preduzeća, sa 120 hiljada radnih mesta, su vezani za proizvodnju delova i servisiranje automobilske industrije kojoj je okosnica FCA.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>