• 11

Može li vlasnik lokala da bude kažnjen ako mušterija ne nosi masku?

Svi strepimo od toga da se ponovo vrate pooštrene mere. Epidemiolozi kažu to zavisi od broja novozaraženih

  • 11
VLADA MERE POPUŠTANJE FRIZERSKI SALON

Vlasnik objekta je dužan da upozori klijenta da nosi masku / Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Pomoćnik ministra zdravlja iz Sektora za inspekcijski nadzor, Goran Stamenković, rekao je da je izvršeno više od 550 nadzora u objektima uslužnih delatnosti, frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima.

Današnji podaci pokazuju da imamo novo žarište u Vranju, zbog čega je premijerka Srbije za sutra zakazala sastanak Kriznog štaba, piše RTS.

Postavlja se pitanje da li smo prestali da vodimo računa o zaštiti. Gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, doktor Goran Stamenković je rekao da je očigledno da nismo dovoljno dobro shvatili relaksaciju mera.

Smatra da bi stepen odgovornosti trebalo da podognemo na još viši nivo, ne samo kada se radi o pravnim licima koji su pod nadzorom inspekcija.

- Svi napori koji su ulagani u prethodna dva meseca od strane države i Ministarstva zdravlja trebalo je da urode plodom i da to žarište u Srbiji bude anulirano i da ne postoji u mnogim gradovima - kaže on.

Nadležne inspekcije rada će utvrditi odgovornost nadležnih u fabrici. Sanitarna inspekcija u saradnji sa institutima za javno zdravlje radi na suzbijanju daljeg širenja bolesti koja je bila nepoznanica, podseća Stamenković.

Svi strepimo od toga da se ponovo vrate pooštrene mere. Epidemiolozi kažu to zavisi od broja novozaraženih. Govoreći o tome šta se dešava ako broj zaraženih bude povećan samo u jednom gradu, ukazuje da lokalni krizni štab preduzima mere i angažuje sve inspekcijske službe.

Koliko je otkucano rešenja za izolaciju?

 

- Zavodi za javno zdravlje su prvi na potezu, oni su naši prvi saradnici. Na osnovu njihovih podataka o broju obolelih građana, dobijamo i podatke o onima koji su bili u kontaktu sa zaraženima i na osnovu toga smo u prethodna dva meseca više od 23.000 građana stavili u izolaciju u kućnim uslovima. Toliko je rešenja otkucala nadležna sanitarna inspekcija u saradnji sa zavodima za javno zdravlje - kaže on.

Ukazao je da je veliki broj sanitarnih inspektora i dalje na graničnim prelazima, koji pokrivaju 24 sata. Taj broj inspektora je stavio pod nadzor 20.000 putnika i kontrolisao 11.000 aviona. U pitanju je 90 inspektora za celu Srbiju, a 57 je na graničnim prelazima.

Prema njegovim rečima, dvadesetak ljudi radi po okruzima i čeka se dalja relaksacija mera na graničnim prelazima. Ističe da sanitarna inspekcija nije jedina koja treba da kontroliše da li se sprovode preventivne mere, već to treba da rade sve inspekcije ministarstava ili lokalne inspekcije.

Najveći broj nadzora je u frizerskim i kozmetičkim salonima.

Frizer, frizerski salon, Nemačka

Za sada postoji manji broj nepravilnosti u frizerskim i kozmetičkim salonima / Foto: Tanjug/AP

- Do sada je izvršeno više od 550 nadzora u objektima uslužnih delatnosti, frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima. Vršen je i nadzor dela ugostiteljskih objekata, i onih u tržnim centima, radili smo preventivne nadzore početka rada u predškolskim uslovima i u školskim objektima gde postoje produženi boravci - kaže Stamenković.

Prema njegovim rečima, zajedničke kontrole sa gradskim inspekcijama su urodile plodom, jer je prvi ulazak dece bio propraćen kontrolom. Ipak, najčešće su kontrolisani frizerski i kozmetički saloni.

- Za sada postoji manji broj nepravilnosti u frizerskim i kozmetičkim salonima. Ponekad se ne nose maske, ne koriste se pravilno sredstva za dezinfekciju, nisu nabavljene dovoljne količine - ukazao je on.

Vlasnik objekta je dužan da upozori klijenta da nosi masku, to stoji u uredbi, kaže Stamenković i dodaje da je "Batut" radio na tim preporukama. Kako kaže, to se zovu pravila ponašanja.

Prema njegovim rečima, određeni objekti nisu istakli pravila ponašanja, ali u odnosu na broj kontrolisanih subjekata, procenat utvrđenih nepravilnosti nije bio toliki da bi se preduzele radikalnije mere.

Kazne u najavi

 

Govoreći o kažnjavanju, Stamenković kaže da će se sa kaznama početi brzo.

Podseća da su kazne definisane novim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su dale ovlašćenja drugim inspekcijama da te kazne izriču. Za fizičko lice se mogu izreći u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica su od 200.000 do milion i po dinara.

Što se tiče klima uređaja, Stamenković kaže da se svi drže preporuka.

- Mislim da su svi dovoljno odgovorni da vode računa da klimatizacija bude isključena, zbog širenja čestica vazduhom, koje mogu da prenose virus - ukazao je on, i dodao da je za sada u najavi 20.000 dinara kao mandatno kažnjavanje ili preko prekršajnih naloga za nenošenje maski.

- Očekujemo novu uredbu koja će preciznije ovo definisati, uredba od 7. maja je opšta uredba koja daje mogućnost određenim inspekcijskim službama da preduzimaju neke mere - zaključio je Stamenković.

Video: Sigurno je da opuštanje ide prebrzo, a veliki deo građana poštuje mere, ali što se kafića tiče...

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>