• 7

Srbin pobedio banku: Imao kredit u "švajcarcima", moraju da mu vrate 20.000 evra

Očekuje se još ovakvih presuda

  • 7
Kredit, svajcarski franak, franci, stan, svajcarci

Foto: Shutterstock

Prva presuda za ništavost valutne klauzule u CHF, doneta je posle stava Vrhovnog suda (VKS) od prošle godine. To je, kako nam objašnjava Dejan Gavrilović iz Efektiveprva prvostepena presuda, koja se u potpunosti oslanja na stav VKS, koji je predvideo ništavost valutne klauzule u CHF i njenu konverziju u evro.

U ovom konkretnom slučaju, radi se o kreditu iz 2007. godine, koji je podignut u iznosu od 85.000 švajcarskih franaka. Nalazom veštaka je utvrđeno da je korisnik na ime otplate kredita ukupno vratio iznos od 10.800.000 din, a da bi indeksacijom tog kredita u evro, za isti period otplate vratio oko 8.350.000 din.

Sud je presudio da banka dužniku mora da vrati razliku od 2.450.000 dinara.

U Efektivi u narednom periodu očekuju još ovakvih presuda, s obzirom da se radi o pravnom pitanju za koje je Vrhovni sud zauzeo jasan stav o nedozvoljenosti ugovaranja valutne klauzule u CHF.

Podsetimo, spor ovog tipa mogu da pokrenu svi korisnici CHF kredita, fizička i pravna lica i preduzetnici, za bilo koji tip kredita (stambeni, hipotekarni, biznis, potrošački itd), pod uslovom da nisu prihvatili Zakon o konverziji, tj. da je kredit u celosti otplaćen (svojevoljno ili prinudnim putem, plenidbom stana) pre donošenja Zakona.

Dakle, svi oni korisnici kojima su banke raskinule ugovore i prodale nekretnine do početka 2019, imaju pravo na pokretanje ovog postupka i sigurno obeštećenje sudskim putem. Zainteresovani za pomoć oko tužbe mogu pisati na office@efektiva.rs

Video: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    A da je svajcarac pao, sta bi onda bilo?

  • Crni

    Super je sto je VKS zauzeo stav i bez toga sve lepo pise u Zakonu, njihov stav je nebitan ako je a jeste jasno napisano u vazecim Zakonima

  • Djura

    Raduje me činjenica da je neko dobio spor sa bankom, ali nije naglašeno o kojoj banci se radi, odnosno o kom vlasniku.Ukoliko je u pitanju Kole zvani secerlema onda sudovi rade po njegovim zahtevom, odlaze se sve do maksimuma , zakon se kroji po želji tajkuna ne bitno koliko u svemu ima kriminalnih radnji. Da živimo tamo gde ne postoji pravosudna mafija, onda bi ovakve stvari postala naša realnost. Dosta je bilo bogaćenja na račun gradjana, dosta je bilo kupovine propalih firmi koji su poslužile za lično bogaćenje pojedinaca pod ličnim uticajima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke