• 0

Srbija i EU postigle dogovor o 6 preporuka, evo na čemu je akcenat

Glavna tema sastanka svakako je bila saniranje ekonomskih posledica virusa korona

  • 0
MALI SAVET EU

Foto: Tanjug / Rade Prelić

Srbija i EU su postigle dogovor o šest preporuka koje se tiču dodatnog ublažavanja negativnog uticaja širenja virusa na rast i zaposlenost, putem adekvatnih diskrecionih mera fiskalne politike, podrške ekonomskog oporavka (kroz povećanje kapitalne potrošnje usmerene na rast, u smislu povećanog udela potrošnje u BDP-u u 2020. godini), kao i na srednjoročnom planu.

Takođe, dogovor je postignut i o poboljšanju upravljanja preduzećima u državnom vlasništvu, između ostalog, putem restruktuiranja, saopštilo je Ministarstvo finansija nakon ministarskog dijaloga između ministara ekonomije i finansija država članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske.

Sastanku, koji je održan putem video konferencije, prisutvovali su i predstavnici Evropske komisije i Evropske centralne banke, a u ime Srbije ministar finansija Siniša Mali i guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Na sastanku su predstavljeni programi ekonomskih reformi, dok je glavna tema sastanka bila saniranje ekonomskih posledica virusa korona. Preporuke su usmerene i na pomno praćenje izazova po finansijsku stabilnost, koji su rezultat pandemije, i preduzimanje adekvatnih mera.

Te mere se tiču obezbeđivanja delotvorne, transparentne i nediskriminatorne podrške pogođenim preduzećima, preduzimanje mera za očuvanje zaposlenosti posredstvom kratkoročnih programa i delotvornih mera aktivne politike tržišta rada, kao i poboljšanje socijalnih transfera kako bi se omogućila adekvatna podrška licima sa niskim prihodima, koja su u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti.

MALI SAVET EU

Foto: Tanjug / Rade Prelić

- Srbija je danas dobila velike pohvale Evropske komisije za ekonomske reforme i rezultate koji su postignuti u prethodnom periodu, u 2019. godini, kao i za donete mere pomoći građanima i privredi namenjene otklanjanju posledica pandemije na domaću ekonomiju - izjavio je ministar finansija, Siniša Mali.

Mali je nakon konferencije Saveta za ekonomska i finansijska pitanja EU, koja je organizovana putem video linka, rekao da je današnji onlajn sastanak bio prilika da svi ministri finansija Zapadnog Balkana predstave mere ekonomske politike koje su preduzeli kako bi se borili protiv negativnih posledica Covida-19.

- Država je krizu dočekala sa zdravim javnim finansijama, snažna, sa dovoljno novca u budžetu, visokim deviznim rezervama i četiri godine suficita u budžetu - podsetio je Mali. Na toj osnovi su, dodaje, i preduzete mere pa je država mogla da obezbedi 5,1 milijardu evra pomoći privredi i građanima.

- To je imalo veliki odjek u Evropskoj komisiji. Mislim da smo od svih zemalja koje su danas predstavljale svoje programe ubedljivo najjači, ubedljivo najozbiljniji - istakao je Mali nakon dvosatnog onlajn sastanka. Zato, kaže, država sa pravom očekuje dobre rezultate do kraja ove godine.

"I Evropska komisija kaže da će aktuelna "kriza najmanje loše uticati na Srbiju", odnosno, očekuju se najbolji rezultati Srbije po pitanju stope rasta do kraja godine", ocenio je Mali. Podseća da je u prvom kvartalu Srbija imala stopu rasta BDP-a od 5 odsto, dok je Evrozona pala 3,3 odsto.

Video: Lideri EU čestitali Dan Evrope

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke