• 0

London objavio tarife koje važe posle Bregzita: Šta čeka sve koji trguju iz EU?

Novi britanski tarifni režim će biti u nacionalnoj valuti, funti, i primjenjivaće se od 1. januara 2021. godine

  • 0
Bregzit

Nova tarifa će obezbediti da se 60 odsto trgovine Velike Britanije odvija kroz bescarinski režim / Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Velika Britanija objavila je danas nov tarifni režim koji će posle Bregzita zameniti tarife Evropske unije, zadržavajući carinu od 10 odsto na uvoz automobila i namete na poljoprivredne proizvode kao što su jagnjetina, govedina i živina.

Vlada u Londonu je saopštila da će novi režim, pod nazivom Globalna tarifa Ujedinjenog Kraljevstva (UKGT), biti jednostavniji i jeftiniji od Zajedničke spoljne tarife EU, prenosi Rojters.

Ova zemlja je izašla iz EU krajem januara ove godine, ali će nastaviti da primenjuje tarifni program EU tokom tranzicionog perioda koji treba da se završi 31. decembra 2020.

Novi britanski tarifni režim će biti u nacionalnoj valuti, funti, i primjenjivaće se od 1. januara 2021. On će biti osnov za pregovore o sporazumima o slobodnoj trgovini sa EU, SAD i drugim zemljama.

Što se tiče najvažnijih promena, novi britanski režim zaokružuje tarife do standardizovanih procenata, oslobađajući se svih tarifa ispod 2 odsto.

Velika Britanija će se, takođe, osloboditi komplikovane Merne tablice EU za poljoprivredne proizvode, tako da će izbaciti iz upotrebe na hiljade detalja koje smatra "nepotrebnim tarifnim varijacijama za proizvode“.

Nova tarifa će obezbediti da se 60 odsto trgovine Velike Britanije odvija kroz bescarinski režim, prema uslovima Svetske trgovinske organizacije ili kroz postojeći sistem trgovinskih preferencijala.

Britanska vlada je navela da će zadržati tarife na poljoprivredne proizvode kao što su jagnjetina, govedina i živina, carine od 10 odsto na automobile, zatim tarife na brojne keramičke proizvode, kao i deo tarifa za podršku uvozu iz najsiromašnijih zemalja sveta, koje imaju preferencijalni pristup britanskom tržištu.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari