• 0

Aprilski fijasko: Prodato oko 870.000 manje novih vozila nego 2019. godine

Najveći gubitak su zabeležile Italija i Španija, u kojima se broj novih registracija stropoštao za 97,6, odnosno 96,5 odsto

  • 0
Automobil, automobili Prodaja novih automobila u EU već je pretrpela drastičan pad od 55 odsto u martu / Foto: Tanjug/AP

Evropska prodaja automobila dramatično je pala u aprilu, jer su zbog pandemije u regionu auto-saloni bili zatvoreni, a proizvodnja i prodaja obustavljeni, pokazuju najnoviji podaci auto-industrije.

Registracija novih automobila u EU pala je za 76,3 odsto u aprilu u odnosu na isti mesec pre godinu dana, saopštilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

"Ceo prvi mesec s primenom mera ograničenja zbog virusa korona rezultirao je najvećim mesečnim padom tražnje za automobilom od kada se beleže podaci", navodi se u saopštenju ACEA.

Precizira se da je broj prodatih novih automobila pao na samo 270.682 komada prošlog meseca, u odnosu na 1.143.046 jedinica u aprilu 2019.

Na svakom od 27 nacionalnih tržišta EU u aprilu je registrovan dvocifren pad, ali najveći gubitak su zabeležile Italija i Španija, zemlje najteže pogođne epidemijom, u kojima se broj novih registracija stropoštao za 97,6, odnosno 96,5 procenata, respektivno.

U Nemačkoj je prodaja pala za 61,1 procenat, a u Francuskoj za 88,8 odsto, navodi Udruženje. U Velikoj Britaniji, koja više nije uključena u ovu statistiku ACEA, prodaja automobila se takođe sunovratila za 97,3 procenta u aprilu.

Prodaja novih automobila u EU već je pretrpela drastičan pad od 55 odsto u martu, na godišnjem nivou, zbog epidemije Covid-19. Sredinom marta, većina evropskih zemalja uvela je stroge mere ograničenja kretanja, zbog kojih je velika većina evropskih auto-dilera obustavila rad od druge polovine meseca.

Video: Pre nekoliko meseci igla nije mogla da padne: Ovako izgleda svet kada avioni skoro da ne lete

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>