• 0

Korona procvat: Firma za proizvodnju kanabisa uposlila nove radnike i obrnula milione

Kompanija "Delta 9" je četvrti licencirani proizvođač medicinskog kanabisa u Kanadi. Tokom pandemije su zaposlili 76 novih ljudi

  • 0
Marihuana, kanabis Foto: Pixabay

Iako većina sektora u Kanadi otpušta radnike tokom pandemije, kompanija za proizvodnju medicinskog kanabisa, sa sedištem u pokrajini Manitoba, povećala je broj zaposlenih i otvorila novih 76 radnih mesta.

Kompanija "Delta 9" osnovana je 2012. Otac i sin, Bil i Džon Arbutnot, u martu 2014. godine dobili su dozvolu za distribuciju medicinskog kanabisa, postajući četvrti licencirani proizvođač medicinskog kanabisa u Kanadi.

Danas poseduju i lanac radnji za prodaju kanabisa u rekreativne svrhe. "Delta 9" je povećala broj zaposlenih od 26. marta, istovremeno podižući platu po satu radnicima koji su izloženi riziku od Covida-19.

- Veoma smo srećni što smo poslodavac koji trenutno dodaje radna mesta u periodu ekonomske i zdravstvene krize -rekao je Džon Arbutnot, izvršni direktor "Delta 9".

Ta kompanija je u četvrtak objavila svoje prve tromesečne finansije i pokazala rast prihoda od poslednjeg kvartala 2019. godine, skok sa pet na 5,8 miliona dolara prihoda. Brojevi deluju još impresivnije s obzirom na pandemiju.

Zahvaljujući mogućnosti da nastave sa radom tokom pandemije, jer ih je pokrajina svrstala u kategoriju neophodnih usluga, postigli su značajno povećanje prodaje i putem interneta.

Pandemija im je, ipak, stvorila neke kadrovske probleme. Iako nisu imali nijednog zaraženog u kompaniji, imali su nekoliko testiranja. Neki od radnika morali su u samoizolaciju posle povratka sa lokalnih i međunarodnih putovanja.

Bilo je izostajanja i zbog drugih razloga povezanih sa Covidom-19, bilo da je u pitanju bolest člana porodice ili briga o deci kod kuće. Da bi izašli u susret zaposlenima, "Delta 9" dozvolila je fleksibilno vreme bolovanja i obezbedila svojim zaposlenima konstantna primanja.

Korišćenje marihuane u medicinske svrhe legalno je u Kanadi još od 2001. godine.

U oktobru 2018. Kanada je postala druga zemlja koja je legalizovala posedovanje i upotrebu kanabisa u rekreatvine svrhe. Prema zakonu, konzumacija marihuane u toj zemlji dozvoljena je samo punoletnim osobama, pa su određene stroge kazne za one koji prodaju kanabis maloletnicima.

Kanađani marihuanu mogu da naruče i putem sajtova i da je dobiju poštom na kućnu adresu, a na javnim mestima mogu kod sebe da poseduju do 30 grama marihuane. Kupovina nije dozvoljena licima mlađim od 19 godina, osim u Alberti gde je granica 18, a Kvebek je postavio tu granicu na 21 godinu.

Video: Zaboravite na obične obroke: Hleb od kanabisa polako osvaja svet

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>