• 8

Podeljen paket od 3 milijarde evra: Srbija jedina zemlja iz regiona koja nije uzela taj zajam

U Savetu EU navode da će ova pomoć poslužiti državama za pokrivanje neposrednih potreba za finansiranjem

  • 8
kredit Foto: Pixabay

Savet EU usvojio je odluku o pružanju makrofinansijske pomoći do tri milijarde evra za ukupno 10 partnera sa Zapadnog Balkana i iz susedstva, u cilju prevazilaženja ekonomskih posledica pandemije COVID-19.

Iz EU kažu da se radi o finansijskoj pomoći u obliku "zajmova pod povoljnim uslovima" uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda. Srbija je jedina zemlja iz regiona koja nije tražila ovakvu vrstu pozajmice zbog, kako se navodi, nepostojanja značajnijih poremećaja u platno-bilansnom sistemu zemlje.

Paketom su obuhvaćene Albanija (80 miliona evra), BiH (250 miliona), Crna Gora ( 60 miliona), Gruzija (150 miliona), Jordan (200 miliona), Kosovo (100 miliona), Moldavija (100 miliona), Severna Makedonija (160 miliona), Tunis (600 miliona) i Ukrajina (1,2 milijarde evra).

U Savetu EU navode da će ova pomoć poslužiti državama za pokrivanje neposrednih potreba za finansiranjem, koje su se povećale zbog izbijanja epidemije COVID-19 i da će im biti dostupna u narednih 12 meseci.

- Ta sredstva doprineće jačanju makroekonomske stabilnosti i stvoriće prostor za usmeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posledica pandemije - kažu u Savetu EU.

Podsetimo, Evropska komisija usvojila je predlog o makrofinansijskoj podršci od tri milijarde evra za deset partnera iz procesa proširenja i EU susedstva.

Predlog je usvojen kako bi im pomogla u borbi protiv ekonomskih posledica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, a Srbije među navedenim državama nema, jer, kako navode u EU, nije tražila pomoć od MMF.

Kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, to nije vrsta pomoći već zajam koji nam nije potreban, a guverner Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali obrazložili su da nam je izdavanje obveznica jefitiniji vid zaduživanja. 

Video: Mali o korporativnim obveznicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    21. maj 2020 | 05:55

    Pa nije uzela jer onda oni nadgledaju gde pare odlaze,ovako prodaja drzavne menice i radis sa parama sta hoce,nema veze sto je kamata mnogo veca. E dok se oni spradaju sa nama vecina nepismenih i kulturno trulih ljudi nam odlučuju sudbinu nase Srbije.

  • Др

    21. maj 2020 | 06:25

    Наравно да нисмо узели, али не зато што нам не треба, већ тај новац мора бити строго контролисан у потрошњи, па према томе, закључак је јасан!

  • Darko

    20. maj 2020 | 23:46

    Svaka cast. Nisam bot. Al tudje pare nam ne trebaju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>