• 0

Prvi put u istoriji Hrvatske, preduzetnici izašli na ulice: "Stop diskriminaciji, skinite nam takse"

Ovo su četiri zahteva, koja traže da Vlada prihvati

  • 0
Stres, posao Foto: Pixabay

Hrvatski preduzetnici protestovali su juče na Markovom trgu u Zagrebu, u organizaciji udruženja "Glas preduzetnika", zahtevajući da im država pomogne u očuvanju poslovanja pogođenog merama za suzbijanje epidemije Covid-19.

Više od stotinu ljudi je nosilo na protestu transparente s natpisima "Stop parafiskalnim porezima", "Stop diskriminaciji event industrije", "Skinite nam poreze" i slično.

Predsednik udruženja, Hrvoje Bujas, izjavio je da su juče ujutru prvi put imali razgovore s predstavnicima tri ministarstva - finansija, turizma i mora, i saobraćaja i infrastrukture.

- Dobili smo jasne garancije ministarstava - rekao je Bujas, istakavši da se prvi put u hrvatskoj istoriji dogodio protest preduzetnika.

- Danas smo čuli od ministra turizma, Garija Kapelija, da će se do 27. maja znati koliki će deo sredstava od 500 milijardi evra iz EU fonda za pomoć članicama dobiti Hrvatska. Je li to jedna, dve ili tri milijarde evra, videćemo, i onda ćemo znati koliko će toga ići preko HBOR-a, koliko preko Hamag-Bicroa, za subvencije i eventualno produžavanje mera podrške - dodao je.

Zagreb, Hrvatska Zagreb / Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

Takođe je naveo da su sagovornici iz ministarstava danas najavili produženje mera podrške na bazi mesec po mesec, za jun i jul, te da će kriterijum biti rigorozniji.

U izjavi novinarima, Bujas je naglasio da želi da hrvatskoj vladi, sadašnjoj i budućoj, budu jasni osnovni postulati koji bi omogućili više rada bez ''ubijanja'' s porezima.

- Gasite parafiskalne namete, a porezi neka budu pravični. Predlažemo ''flat rate'' od 20 odsto, na primer, i 5.000 kuna osnovice koja je neoporeziva, da oni koji zarađuju najmanje imaju novca za život - poručio je on.

Drugi postulat je digitalizacija društva kako država ne bi terala preduzetnike na stotine šaltera, treći je "više pravde", odnosno plaćanje PDV-a kada preduzetnici naplate fakturu, a četvrti je "manji porezi".

Učesnici protesta očekuju novi sastanak s predstavnicima tih ministarstava za nedelju dana, kada bi trebalo da bude poznato koliko EU novca ide Hrvatskoj.

Video: Ministar finansija: Bez posla ostalo 7.317 ljudi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>