• 1

Moratorijum na kredite tražilo čak 94 odsto građana, stambene nastavili da plaćamo

Građani su izabrali zastoj jer je to psihološki momenat

  • 1
BANKE UDRUŽENJE VLADIMIR VASIĆ

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Arhivska fotografija

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić izjavio je da se 94 odsto građana prijavilo za moratorijum na otplatu kredita.

Sa proglašenjem vanrednog stanja, uveden je moratorijum na otplatu kredita od tri meseca, koji ističe sa 1. julom.

Za moratorijum se prijavilo 94 odsto građana i oko 93 odsto privrednika. Veliki privrednici nastavili su da plaćaju kredite jer imaju rezervu sredstava, rekao je za RTS.

- Građani su izabrali zastoj jer je to psihološki momenat jer se nije znalo šta će se desiti. Sada je izvesnije šta se dešava tako da je prirodno da nastavi da se plaća - objasnio je Vasić.

Što se tiče stambenih kredita, većina građana je odabrala da nastavi da ih plaća. Oni koji nisu, navodi Vasić, moraju da se dogovore sa bankom i za oko dan-dva proces se nastavlja.

Po završetku moratorijuma, Vasić ne očekuje probleme osim u oblasti turizma i ugostiteljstva, koji su najviše pogođeni krizom. Prema njegovim rečima, veliko interesovanje vlada za kredite države.

- Prijavilo se oko 4.600 klijenata, što je oko 89 odsto mikro i malih preduzetnika, a srednjih oko 11 odsto - rekao je generalni sekretar Udruženja banaka.

Očekuje da prva sredstva privrednicima budu isplaćena u narednih sedam do 10 dana.

Video: Banke su obezbedile 2 milijarde evra i to će biti dovoljno da se održi sektor MSP

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • branko

    23. maj 2020 | 14:31

    čoveče šta lupetas...ili su pogrešno preneli tvoju izjavu....šta se ima dogovarati sa bankama i za koji dan početi plaćati!!! moratorijum traje do 1.jula , posle toga se.placa redovno samo što se.produzava rok kredita za tri meseca koja se nisu placala i uvećava glavnica za kamate dospele u vreme moratorijuma za prethodna tri dospeća koja nisu plaćana...što zbunjuje te ljude bespotrebno...i ko je nastavio plaćati stambene..više od pola ih je prihvatilo moratorijum ako ne i 80%

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>