• 2

Na današnji dan jedan mladić je prvi put platio picu bitkoinom

Da li je na putu da postane novac?

 • 2
Bitkoin Image by Miloslav Hamřík from Pixabay
Bitkoin Image by Miloslav Hamřík from Pixabay

Danas mnogi bitkoin rudari obeležavaju Bitcoin Pizza Dan. Šta se desilo to 22.maja?

Laszlo Hanyecz je postavio upit na bitcointalk forumu 18. maja 2010. godine da mu neko isporuči dve pice za sumu od 10.000 bitkoina. Tada je to bila vrednost od oko 40 dolara.

Tek posle tri dana dobio je odgovor. Osamnaestogodišnjak je odlučio da za njega kupi 2 pice u Papa John’s piceriji i da mu ih samo isporuči, i za uzvrat je dobio bitcoine. Tako je izgledala prva kupovina za bitcoine, podseća portal belgradecrypto. 

Nažalost divna priča o prvom korišćenju bitcoina kao platežnog sredstva brzo se transformisala u priču o današnjoj novčanoj vrednosti te pice.

Iako to nije bilo toliko davno, pre samo 10 godina, cena bitcoina se višestruko uvećala. Međutim, nema smisla posmatrati događaj izvan konteksta vremena i situacije. Ondašnja vrednost bitcoina je bila oko 0.004 $, i nije postojala indicija da li će cena rasti ili padati. To je bio sam početak života bitcoina. Plaćanjem bitcoinim – bitcoin je postao ono što, između ostalog, i treba da bude – novac.

Da podsetimo, da bi nešto bilo novac, za šta je bitcoin i pravljen da bude, on mora da biti  platežno sredstvo, mora služiti za čuvanje vrednosti i biti mera vrednosti. A kupovina pice je bila prva situacija kada je bitcoin iskorišten za plaćanje komercijalnog proizvoda. Bitcoin Pizza dan je zapravo dan kada je bitcoinom prvi put plaćeno neki proizvod. I to je ono što bi trebalo da upamćeno, a ne razlika u ceni koja je nastala 7 ili 10 godina kasnije.  Danas smo u situaciji da bitcoin radije koristimo za čuvanje vrednosti nego za plaćanje, pa otud i to stalno poređenje cena.

Video: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi kopali Bitkoin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Fil

  22. maj 2020 | 23:00

  Zašto bi bilo koja država na svetu, dopustila da neki bitkoin ugrozi njihovu valutu. Prevara klasična!

 • rudar bitcoina

  2. septembar 2020 | 09:43

  “Sve što je lepo ne oskudeva u pravilnoj meri” Platon. Bitcoin je hit i bice jos dugo vremena aktuelan. Ko prati BTC zna da je bitcoinkupovinaprodaja jedan od hit trendova u svetu a sve vise i kod nas. Nije jeftin a rudarenje je sve skuplje. Ovo je ipak sport za one sa malo dubljim dzepom.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>