• 5
 ≫ 

Tramp rešio da kazni Peking: 33 kineske kompanije stavio je na crnu listu

 ≫ 

Kako se navodi, razlog je "kršenje ljudskih prava i zabrinutost za američku nacionalnu bezbednost"

  • 5
Donald Trump, Donald Tramp

Donald Tramp / Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da dodaje 33 kineske kompanije i druge institucije na ekonomsku crnu listu, zbog kršenja ljudskih prava i zbog zabrinutosti za američku nacionalnu bezbednost, što uključuje oružje za masovno uništenje i druge vojne aktivnosti.

Prema Rojtersu, crna lista najnoviji je napor Trampove administracije da napadne kompanije koje su vezane za vojne nabavke i kazni Peking zbog postupanja sa muslimanskim manjinama, a do nje dolazi u trenutku kada su lideri Komunističke partije u Pekingu otkrili detalje plana o nametanju zakona o nacionalnoj bezbednosti Hong Kongu.

Odeljenje za trgovinu saopštilo je da sankcioniše devet kompanija i institucija na osnovu toga što su "saučesnici u kršenjima ljudskih prava i zloupotrebama počinjenim u kineskoj kampanji represije, masovnog proizvoljnog pritvora, prinudnog rada i nadzora visoke tehnologije protiv Ujgura", i drugih.

Odeljenje za trgovinu je takođe dodalo 24 vladine i komercijalne organizacije na ekonomsku listu, zbog omogućavanja nabavljanja stvari koje može koristiti kineska vojska.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>