• 2

Prezadužena Italija hvali se rekordnom prodajom obveznica od 22,3 milijarde evra

Samo 8,3 milijarde kupili su institucionalni investitori, a sve ostalo - domaće štediše

  • 2
Grand Hotel, Rimini, Italija, turizam

Rimini / Foto: Tanjug/AP

Dogodilo se nešto neobično: Italija je uspela da prikupi rekordnih 22,3 milijarde evra, i to pretežno od domaćih štediša.

Izdali su BTP Italia obveznicu, vezanu uz inflaciju koju su promovisali prošle nedelje. Samo 8,3 milijarde od tih rekordnih 22,3 milijarde, kupili su institucionalni investitori, piše Gojko Drljača, za Novac.hr.

Prikupljen novac biće namenjen zaštiti italijanske ekonomije nakon pandemije, a kupci obveznica dobiće godišnji bonus od 1,4 odsto. Italijani su se pohvalili da su, za razliku od ranijih dogovora, porudžbine privatnih investitora rasle iz dana u dan, pa su stoga zadovoljni signalima s tržišta.

Neobično je u ovoj priči, piše Drljača, kako se italijanska vlast oslonila na privatne investitore, građane, za finansiranje u kriznim vremenima, u situaciji kada je sve jasnije da bez internacionalnih grantova krivulja italijanskog duga nema održivu putanju.

Ukupni dug te zemlje u ovoj godini verovatno će premašiti i 160 odsto BDP-a, što će prema tom kriterijumu, Italiju učiniti najzaduženijom velikom ekonomijom na svetu, pored Japana.

Hrabrost ovakvog italijanskog zaduživanja kod domaćih privatnih investitora, prema tumačenjima analitičara, temelji se na uverenju da će dobiti ogromnu podršku Evropske centralne banke, kroz 750 milijardi evra vredan program otkupa obveznica), ali i kroz fond oporavka od 500 milijardi dolara, koji su dogovorili Merkelova i Makron.

Bez grantova iz fonda, Italija će teško servisirati svoje dugove. Problem je u tome što ostale, fiskalno uspešnije članice poput Holandije ili Austrije, još nisu odobrile taj dogovor, pa bi lako moglo da se dogodi da Italijani - kada je reč o preteranom zaduživanju, navodi Drljača, "okreću ražanj dok je zec još u šumi".

Nije još jasno ni kako će na nemačko-francuski dil reagovati Istočna Evropa, koja bi mogla da ostane bez dela novca iz EU fondova. Ako Italiji izostanu izdašni grantovi, kroz zajedničku emisiju duga na nivou Unije, iza čega je stala Nemačka, onda bi se italijanske javne finansije mogle naći u ozbiljnoj nevolji.

Osim toga, najviši nemački sud već je zabranio Bundesbanci da nastavi s programom otkupa obveznica prema planu Evropske centralne banke, sve dok ECB ne dostavi sudu dokaze o proporcionalnosti. Bundesbanka mora da posluša domaći sud, a iz ECB poručuju da će u osnovi da ignorišu presudu.

U tom slučaju, vrlo brzo će se otvoriti pitanje opstanka evrozone i evra.

Video: Lideri EU čestitali Dan Evrope

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>