• 3

Sumorna prognoza za banke: Stradaće one među najboljim

Najteže će biti pogođene banke u najrazvijenijim privredama

  • 3
banka, posao, pare

Foto: Pixabay

Iako su banke dočekale korona krizu bolje kapitalizovane nego pre globalne finansijske krize, imaće problema sa profitabilnošću još narednih pet godina. Najteže će biti pogođene banke u najrazvijenijim privredama, prognozira Međunarodni monetarni fond. Jedno od rešenja je da banke prekinu isplatu dividendi i otkup sopstvenih akcija, kako bi sačuvale kapital.

Banke u devet najrazvijenijih privreda u svetu imaće problema da ostvare zaradu sve do 2025. godine zbog posledica pandemije korona virusa, prognozira Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom najnovijem „Izveštaju o globalnoj finansijskoj stabilnosti“.

Banke su već sada jako pogođene ekonomskim poremaćajima na svetskom tržištu koje je izazvao Kovid-19, uključujući i one najveće. Tako je banka „JPMorgan Čejs“ u prvom kvartalu zabeležila pad dobiti od čak 69 odsto u odnosu na godinu ranije. Bankarski indeks KBW, koji prati kretanje cena akcija dvadesetak banaka u Sjedinjenim Američkim Državama, pao je za 39 odsto od početka godine do sada.

Banke bolje kapitalizovane nego pre krize

 

Jedina dobra vest je, kako se ocenjuje u izveštaju, da su banke dočekale ovu krizu bolje kapitalizovane nego što je to bio slučaj kada se dogodila globalna finansijska kriza 2008. godine. To je u dobroj meri rezultat regulatornih promena koje su usledile nakon krize, upravo s ciljem da banke budu bolje pripremljene za eventualne buduće poremećaje na tržištu.

Uprkos tome, potresi koje je izazvao Kovid-19 su toliko razorni, da će on predstavljati težak ispit koliko će banke biti otporne na gubitke usled smanjenja kredita i sniženih marži zbog niskih kamata.

Preporuka da se ne isplaćuju dividende

 

Imajući u vidu da će se period niskih kamata gotovo sigurno produžiti, banke će najverovatnije imati probleme sa profitabilnošću u srednjem i dužem roku čak i kada globalna ekonomija počne da se oporavlja od sadašnjeg šoka, ocenjuje se u izveštaju.

Jedno od rešenja za prevazilaženje problema profitabilnosti, kreatori monetarnih politika vide u tome da banke prekinu sa isplatom dividendi i otkupom svojih akcija kako bi sačuvale kapital. Najveće američke banke dogovorile su se u martu da obustave otkup akcija do drugog tromesečja ove godine, ali mnoge i dalje isplaćuju dividende.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novosadjanin

    23. maj 2020 | 19:28

    A kad su banke bile u gubitcima?!! Uleteće države sa dokapitalizacijama i sve pretvoriti u javni dug, a banke će turbo profitirati!!!!

  • MilanT

    23. maj 2020 | 23:09

    Bas mi zao banki,banaka,bankica 🤑🤑🤑

  • zeljko

    23. maj 2020 | 23:00

    kada banke propadnu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>