• 4

Veći računi za potrošače u Kanadi: Sada moraju da plate i "kovid naknadu"

Troškovi poslovanja su se znatno povećali za frizerske salone

 • 4
kanadski dolar

Foto: Unplash/Toa Heftiba

 

Postupno otvaranje malih preduzeća u Kanadi donosi iznenađenje potrosačima, jer ukoliko posete frizera ili odu u restoran na ručak, na računu će primetiti novu stavku - kovid naknada.

Takozvana "naknada KOVID" osmišljena je da pomogne u pokrivanju troškova lične zaštitne opreme za zaposlene, povećanih sanitarnih mera ili prihoda izgubljenog od smanjenja broja klijenata koje biznis može da usluži na osnovu mera fizičkog udaljenja.

Frizer, frizerski salon, Nemačka

Novi troškovi za mala preduzeća / Foto: Tanjug/AP

Frizerski saloni i restorani među prvima su uključili ovu naknadu u provincijama u kojima im je dozvoljeno ponovno otvaranje, poput Britanske Kolumbije.

- U situaciji kada se mnogi plaše da se vrate frizeru ili odlasku u restoran, naplaćivanje dodatnog dolara je dodatni podsticaj da ostanu kod kuće - izjavio je za CTV Njuz Daren Dahl, profesor sa biznis Univerziteta Britanske Kolumbije.

Ova naknada podelila je potrošače. Dok je kod nekih izazvala bes, drugi su smatrali da je naknada od par dolara mala cena koju treba platiti za podršku malim preduzecima.

Odluka da se uhvate u koštac sa dodatnom nadoknadom podelila je i vlasnike preduzeća.

VLADA MERE POPUŠTANJE FRIZERSKI SALON

Ova naknada podelila je potrošače / Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Ne možete da vratite ono što ste izgubili - rekla je Mendi Mek Faden, vlasnica salona Dekorum iz Ontarija za CTV Njuz.

Mek Faden kaze da će ona i ostali vlasnici salona s kojima je razgovarala nesumnjivo biti primorani da povećaju cene kako bi se prilagodili novim troškovima poslovanja. Međutim, ona se protivi ideji da se uvede doplata za COVID-19, rekavši da stalni podsetnik COVID-19 oživljen na računu nije način da se krene napred.

- Troškovi poslovanja su se znatno povećali za frizerske salone. Kutija rukavica koja se koristi za usluge u salonima, kostala je salon 8,95 dolara dok je distributeri sada naplaćuju do 20 dolara po kutiji - rekla je Faden za CTV Njuz.

Video: Frizerski saloni počeli sa radom: Ne dirajte žene u lepotu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Car

  23. maj 2020 | 20:33

  Nije to nista, meni je za mart racun za struju bio 3400 a za april 7200. Mala covid razlika.

  7
  3

  Podelite komentar

 • toma

  23. maj 2020 | 20:29

  Kanada zemlja snova

  7
  1

  Podelite komentar