• 0

Krah saveza? Reno nestaje, Nisan beži iz Evrope

Kreće zatvaranje fabrika i otkazi

  • 0
Reno, Nisan

Foto: Shutterstock

Savez Reno - Nisan pogodio je veliki udarac zbog pandemije Covid-19. Francuski proizvođač automobila Reno, kao šo smo pisali, možda neće preživeti bez državne pomoći, a njegov japanski partner suočen je sa velikim smanjenjem radnih mesta kako bi ostao u pokretu.

Reno traži 5 milijardi evra zajma za državnu garanciju kako bi se izborio sa efektima korone. Dok vlada još uvek razmatra da li da obezbedi sredstva, francuski ministar finansija upozorio je da se kompanija suočava sa "ozbiljnim finansijskim teškoćama" i da bi njena budućnost mogla biti dovedena u pitanje.

- Da, Reno bi mogao da nestane - rekao je ministar.

U međuvremenu, Nisan razmatra otkaz za 20.000 radnika (oko 15 procenata). Prema izveštaju, taj potez bi najviše uticao na zaposlene u Evropi i nekim zemljama u razvoju.

Ranije je objavljeno da bi japanski proizvođač automobila mogao smanjiti troškove u iznosu od 2,8 milijardi dolara kao deo svoje operativne strategije. Prema Rojtersu, Nisan bi mogao i da se povuče iz Evrope kako bi se fokusirao na američko, kinesko i japansko tržište i zatvori svoju fabriku u Barseloni, preusmeravajući svoju proizvodnju u Reno fabrike.

Glasine o mogućem zatvaranju fabrika Renoa takođe kruže medijima, a francuske novine tvrde da bi kompanija mogla da zatvori svoju vodeću fabriku u Flinsu zajedno sa još tri pogona u okviru plana uštede troškova.

Strateška alijansa, koja obuhvata i Micubiši, pretrpela je veliku krizu jer je čovek koji ju je i napravio, bivši predsedavajući Karlos Ghosn, uhapšen zbog navodnog finansijskog kršenja zakona u Japanu krajem 2018. godine.

Nakon što je proveo nekoliko meseci u japanskoj zatvorskoj ćeliji, biznismen je pušten uz kauciju i stavljen u kućni pritvor da čeka suđenje. Međutim, uspeo je da pobegne 2019. Ghosn negira bilo kakvo kršenje zakona i tvrdi da je on svrgnut zbog svog plana da produbi savez između Nissana i Renoa.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>