• 3
 ≫ 

Drakonske kazne za vlasnike objekata pod zaštitom koji ne poštuju Zakon o kulturnim dobrima

 ≫ 

Kako saznajemo, biće donesene drakonske kazne

  • 3

Kako saznaje Telegraf.rs, u Srbiji će uskoro drastično biti povećane kazne za sve vlasnike objekata koji su pod zaštitom, a koji ne poštuju Zakon o kulturnim dobrima niti poštuju rešenja koja im daje Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Svedoci smo gotovo bezdušnog uništavanja objekata pod zaštitom, kada bahati vlasnici prekrše mere koje su im dozvoljene prilikom sređivanja objekta pod zaštitom, pa tako, na primer, na staroj zgradici iz doba Austrougarske može se videti prozor koji na njoj nikako ne bi smeo da bude. Dosad su kazne bile prilično simbolične, a kako saznajemo, u skorije vreme će se i taj sektor prilično urediti.

Šta je spomenik kulture i dobro pod prethodnom zaštitom?

Spomenik kulture jeste građevinsko- arhitektonski objekat od posebnog kulturnog i istorijskog značaja, kao i njegova graditeljska celina, objekat narodnog graditeljstva, drugi nepokretni objekat, deo objekta i celine sa svojstvima vezanim za određenu sredinu, delo monumentalnog i dekorativnog slikarstva, vajarstva, primenjenih umetnosti i tehničke kulture, kao i druga pokretna stvar u njima od posebnog kulturnog i istorijskog značaja.( Zakon o kulturnim dobrima , član 19. )

Prethodnu zaštitu na osnovu ovog zakona uživaju:

1) nekropole i lokaliteti s arheološkim, istorijskim, etnološkim ili prirodnjačkim sadržajem ; graditeljski objekti, celine ili delovi graditeljskih objekata sa istorijskim i arhitektonskim vrednostima; spomenici i spomen obeležja posvećena zanačajnim događajima i ličnostima; kuće u kojima su rođene ili živele zaslužne i istaknute ličnosti, zajedno sa stvarima koje su im pripadale; zgrade i mesta u prirodi vezani za značajne istorijske događaje. ( Zakon o kulturnim dobrima, član 27.)

Koja su prava vlasnika ili korisnika?

Imate pravo:

1) da koristite kulturno dobro na način koji je u skladu sa odredbama ovog Zakona i merama utvrđenim na osnovu njega;

2) na pravičnu naknadu u slučaju zabrane korišćenja ili ograničenja korišćenja kulturnog dobra i

3) na naknadu štete koju trpite usled mere kojom je obezbeđena dostupnost kulturnog dobra javnosti. ( Zakon o kulturnim dobrima, Član 30.)

Koje su Vaše obaveze i odgovornosti?

1) da čuvate i održavate kulturno dobro i sprovodite mere tehničke zaštite koje propiše Zavod. Ukoliko želite da prepravljate , dograđujete, menjate stolariju, krečite, postavljate rek lame i vršite druge vrste radova kojima možete prouzrokovati promene izgleda i oblika kulturnog dobra morate se obratiti Zavodu.

2) neodložno obaveštavate ustanovu zaštite o svim pravnim i fizičkim promenama nastalim u vezi sa kulturnim dobrom;

3) dozvolite naučna i stručna istraživanja, tehnička i druga snimanja, kao i izvođenje mera tehničke zaštite na kulturnom dobru;

4) obezbedite dostupnost kulturnog dobra javnosti.( Zakon o kulturnim dobrima, član 31.)

Šta podrazumevamo pod terminom mere tehničke zaštite?

Merama tehničke zaštite smatraju se radovi na konzerviranju,restauriranju, rekonstrukciji, ravitalizaciji i prezentaciji kulturnih dobara. ( Zakon o kulturnim dobrima, Član 99.)

Radove možete izvoditi nakon što se:

1) utvrde uslovi za preduzimanje mera tehničke zaštite i drugih radova ;

2) pribavite saglasnost na projekat i dokumentaciju za izvođenje ovih radova u skladu sa zakonom i

3) pribavite potrebne uslove i odobrenja na osnovu propisa o planiranju i uređenju prostora i izgradnju objekata.

Dodatne informacije možete dobiti u Zavodu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Parker

    24. maj 2020 | 18:19

    Jel to važi i za objekat Ruskog cara u Beogradu,otvoriše vrata na sred fasade...

  • N N

    24. maj 2020 | 19:37

    Sta ce biti onda sa odgovornim iz Valjeva koji potopise Crkvu iz 13-og veka koja je bila pod zastitom kulturno istorijskih objekata i sto porusise Kasarnu u istom gradu sagradjenu u doba Austrogarske ??, oni su objekte zbrisali sa lica zemlje da ne postoje, pa hoce li neko odgovarati za to ??

  • JO

    24. maj 2020 | 21:58

    Kao i sve ostale. Samo na papiru.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>