• 1

Može zajam, ali ne tako lako: Država postavila dva ultimatuma, sada sve zavisi od Renoa

Reno traži 5 milijardi evra zajma za državnu garanciju kako bi se izborio sa efektima korone. S druge strane, Francuska traži da se Reno fokusira na e-vozila u budućnosti i da proizvodnju razvija isključivo u matičnoj zemlji

  • 1
Renault Kadjar Blue dCi 150 4WD

Reno traži 5 milijardi evra zajma za državnu garanciju kako bi se izborio sa efektima korone / Foto: Aleksandar Savin

Francuska ministarka za zaštitu životne sredine, Elizabet Born, izjavila je da će vlada dati finansijsku pomoć poznatom proizvođaču automobila "Reno" ako ta kompanija, teško pogođena pandemijom korona virusa, prestane da razvija proizvodne kapacitete u inostranstvu.

Kako navodi Rojters, vlada je "Renou" obećala zajam od pet milijardi evra uz državne garancije ali, po rečima ministra finansija, sporazum o tome još nije potpisan budući da su i dalje u toku pregovori o tome da li će kompanija prihvatiti zahteve vlade.

Zamoljena da prokomentariše izveštaje u francuskim medijima o mogućoj skoroj najavi vladinog paketa podrške automobilskoj industriji, Bornova je rekla da će država povećati subvencije za električna vozila.

Ona je navela da će vlada dati podsticaje čiji će cilj biti da i građani s nižim prihodima mogu da pređu na novije automobile koji manje zagađuju životnu sredinu, ali nije precizirala kada će se to dogoditi, niti koliko sredstava će biti opredeljeno u tu svrhu.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    25. maj 2020 | 19:34

    Joj, nadam se da će se izvući. Već danima čitam vesti o Renou i baš mi je žao što je u takvoj krzi. Znam mnogo ljudi koji su emotivno vezani za njihova vozila. Moj ćale je ceo život vozio četvorke, ja jedno vreme Tvingo, prošle godine sam za putovanje iznajmio Megana i baš sam bio oduševljen. Taman sam se spremao da ga kupim, kad mi korona pomrsi račune... Nadam se da ću uspeti, bar sledeće godine, a dotle, kad mi baš zatreba dobar auto, ponovo ću ga iznajmiti kod mms auta. Tako je najsigurnije...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>