• 0
 ≫ 

Radovi na Vinči u punom jeku: Beograd spreman za savremeno upravljanje otpadom

 ≫ 

Izgradnja novih objekata započeta je u oktobru 2019. godine i nastavila se tokom proteklog perioda

  • 0
Deponija Vinča

Deponija Vinča / Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Izvođenje građevinskih radova na beogradskoj deponiji Vinča je u punom jeku, a finansijska konstrukcija projekta za kreditnu liniju od 290 miliona evra uspešno je zatvorena, saopštila je danas Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Beogradski projekat dobijanja energije iz otpada u Vinči, obezbediće glavnom gradu Srbije savremeni sistem upravljanja otpadom za grad od 1,7 miliona stanovnika.

"Budući da su svi uslovi sporazuma o finansiranju sada ispunjeni, zajmodavci počinju sa isplatom zajma kako bi se implementacija projekta odvijala na vreme. Ovaj projekat će zameniti jednu od najvećih deponija u Evropi, koja se nalazi na 15 kilometara od centra Beograda i u kojoj se nalazi više od 10 miliona tona otpada, nakon više od četiri decenije rada", kažu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Lokalitet će, navode, u potpunosti biti saniran sa novom sanitarnom deponijom, postrojenjem za proizvodnju energije iz otpada, kao i modernim objektom za preradu građevinskog otpada.

"Ovaj značajni projekat od 370 miliona evra predstavlja jedno od najvećih javno-privatnih partnerstava (JPP) u Srbiji do danas i donosi privatno finansiranje i ekspertizu za projekat u javnom sektoru. Kredit od ukupno 290 miliona evra će obezbediti grupa zajmodavaca", objašnjavaju iz EBRD-a.

EBRD obezbeđuje ukupno finansiranje u iznosu od 128,25 miliona evra, što uključuje sopstveni kredit od 72,25 miliona evra, sindicirani kredit od 35 miliona evra sa Erste Group Bank AG, kao i 21 milion evra subvencionisanog finansiranja od strane Specijalnog fonda za zelenu energiju.

Izgradnja novih objekata započeta je u oktobru 2019. godine i nastavila se tokom proteklog perioda.

EBRD će takođe podržati realizaciju projekta kroz tehničku pomoć Gradu Beogradu za uspostavljanje jedinice za nadgledanje JPP-a i izgradnju njenog kapaciteta. Nova deponija će, kako se navodi, biti usaglašena sa EU direktivama, sa savremenom tehnologijom upravljanja otpadom.

Zamena postojeće deponije takođe će otkloniti veliki rizik za životnu sredinu i zdravlje, uključujući zagađenje obližnje reke Dunav.

Beo Čista Energija je sa Gradom Beogradom 2017. godine sklopila 25-godišnji ugovor o JPP za prvo veliko ulaganje u oblasti infrastrukture životne sredine u regionu Zapadnog Balkana.

Video: Beograđani maksimalno iskoristili sunčani i slobodan vikend

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>