• 0

Venecuela vapi za benzinom, Iran priskače u pomoć: "Želimo mir i imamo pravo da slobodno trgujemo"

Američke vlasti, koje su uvele sankcije ovim zemljama, kritikovale su u nedelju "spornu akciju"

  • 0
gorivo benzin filter

SAD su uvele sankcije Venecueli i Iranu / Foto: Shutterstock

Venecueli, koja vapi za benzinom, stiže pet tankera iranske flote s gorivom.

Tankeri, natovareni sa 1,53 miliona barela benzina i komponenti, približavaju se jednoj od državnih luka venecuelanske naftne kompanije "PDVSA", javlja Rojters, pozivajući se na saopštenja vlada dve zemlje i portal TankerTrackers.com.

Američke vlasti, koje su uvele sankcije Iranu i Venecueli, kritikovale su u nedelju ovu akciju, dok je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro zahvalio Teheranu na podršci.

Tanker Fočen treba da uplovi u luku El Palito, u Karakasu, prema jednom izvoru iz kompanije "PDVSA" i podacima kompanije "Refinitiv Eikon", koja prati njegov put.

Drugo plovilo, Forest, ušlo je u Karipsko more u subotu, a tri preostala prelaze Atlantik.

"Venecuela i Iran žele mir, i mi imamo pravo da slobodno trgujemo", rekao je Maduro u obraćanju na državnoj televiziji. On je nazvao dve zemlje "revolucionarnim nacijama koje nikada neće pokleknuti pred severnoameričkom imperijom", dodaje britanska agencija.

Administracija predsednika SAD, Donalda Trampa, saopštila je ranije ovog meseca da razmatra "mere" koje treba preduzeti kao odgovor na ove isporuke, ne iznoseći detalje.

Iranski predsednik, Hasan Ruhani, zapretio je u subotu odmazdom u slučaju da Vašington "napravi problem tankerima", napominje Rojters. Mreža rafinerija u Venecueli je ove godine radila sa oko 10 odsto svog kapaciteta od 1,3 miliona barela dnevno, zbog čega se oslanja na uvoz.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>