• 1

Laz probijen, bušenje tunela Munjino brdo počinje uskoro

Ovi tuneli su trenutno najduži u Srbiji

  • 1
Tunel Radovi

Radovi u toku / Printskrin: Youtube/Televizija Telemark

Bušenje jednog od najdužih budućih tunela u zemlji Munjino Brdo, na deonici auto-puta Preljina - Požega, počeće narednih nedelja, rečeno je Tanjugu u preduzeću "Putevi Srbije".

Dodaju da su mašine već iskopale preko 40 metara dužine u brdu kroz koje će prolaziti tunel Laz, čija će dužina biti skoro tri kilometra.

Nakon svečanog obeležavanja početka radova na izgradnji deonice auto-puta Preljina - Požega u dužini od 30,9 kilometara na Koridoru 11 (E-763), pre skoro tačno godinu dana, u februaru ove godine započeto je čišćenje terena za izgradnju tunela Munjino brdo.

Skoro trećinu trase duge 30,93 kilometara na budućem auto-putu od Preljine do Požege, čija je ugovorena vrednost radova 523. 530. 000 dolara, činiće mostovi i tuneli.

U prvom delu deonice, od naplatne rampe Preljina do Pakovraca, sledi izmeštanje elektroenergetskih, telekomunikacionih, vodovodnih i gasnih instalacija na ukupno 73 mesta, kažu u preduzeću "Putevi Srbije".

Kada je reč o tunelu Munjino Brdo, tu je završena izrada pristupnih rampi i prilaznog platoa na ulazu u tunel, koji će biti dug oko 2,8 kilometara.

Izvođač radova na ovoj deonici, koja je nastavak projekta izgradnje auto-puta Beograd - Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara, jeste kineska kompanija CCCC (China Communications construction company).

Na tunelu Laz, koji će imati dve cevi (oko 2. 700 i 2. 900 metara), urađen je celokupni iskop i obezbeđenje kosina ulaznog portala do vrha tunela. U levoj cevi ovog tunela iskopano je 27 metara, a u desnoj 40 metara.

Na gradilištu je, kažu, angažovano oko 125 radnika i 30 različitih vrsta mehanizacije.

Pored ova dva, gradiće se i tunel Trbušani (oko 300 metara dužine), 35 mostova ukupne dužine 5.196 metara, četiri nadvožnjaka ukupne dužine 592 metra, zatim, skoro dva miliona kubnih metara nasip.

Tuneli Laz i Munjino Brdo predstavljaju trenutno najduže tunele u Srbiji, a kako bi se osigurale kosine na izlazu iz tunela Laz, potrebno je ubušiti više od tri kilometra šipova.

Video: Probijaju se najduži tuneli u Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>