• 5

Presuda pala: Kompanije su dužne da učestvuju u plaćanju kirije, jer zahtevaju rad od kuće

Švajcarci su, inače, stava da žele češće da rade na daljinu posle pandemije...

  • 5
Milioni ljudi su mesecima radili od kuće

U proteklom periodu, milioni su prešli na rad od kuće / Foto: Pixabay

Prema pisanju portala Swiss Info, najviši sud u Švajcarskoj je doneo odluku da kompanije moraju da plate deo kirije zaposlenima koji su radili od kuće za vreme krize.

Sud nije uzeo u obzir da li radnik radi u svom postojećem stanu ili je morao da iznajmi veći, zbog dodatne sobe za rad. Ova odluka nije javno objavljena, a potekla je nakon što je jedna računovodstvena firma pustila zaposlenog da radi od kuće i navela da nije bilo dogovora oko podele kirije.

Švajcarski sud je ovu tvrdnju odbacio i istakao da je radnik morao barem retroaktivno da zatraži iskupljenje, odnosno kompenzaciju, nakon napuštanja kompanije. Procena sudija je da su poslodavci morali zaposlenom da ponude 150 franaka, odnosno oko 140 evra za plaćanje stanarine.

Inače, ova presuda je još jedan pokazatelj kako je korona ušla u sve "pore društva", budući da je ovo prvi put u istoriji da se sud u Švajcarskoj bavi pomenutom temom.

I mada nam to deluje nezamislivo, profesor radnog prava na univerzitetu u Sent Galenu, Tomas Gejser, rekao je da ga ne čudi ova presuda, jer "zakon obavezuje poslodavce da nadoknade zaposlenima troškove koje su pretrpeli zbog obavljanja svog posla".

Suština je u tome da oni od kuće rade po naredbi poslodavca, a ne zato što tako žele. Oni koji mogu da dolaze na posao, a neće, moraće sami da plaćaju kiriju za stan.

Video: Ovo je najbolji način da izbegnete onlajn sastanak i vratite se u krevet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    26. maj 2020 | 08:39

    Kako je dobro ziveti u sredjenoj drzavi gde se radnik i njegov rad postuju. Kod nas rasulo, redovi ispred ustanova, narod ujeda od nervoze a za sto evra oci vade. Nista nama nije ni uredjeno ni sredjeno samo prazne reci u koje verujemo jer nema u sta drugo, eh Srbijo moja lepa i tuzna....

  • Milko

    26. maj 2020 | 10:26

    Ovo sa 150 franaka, radnik moze da plati stan 2-3 dana, eto toliko o uredjenju.Pozdrav.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>