• 10
 ≫ 

Svet se sprema za novu valutu, koja preti da pokori američki dolar

 ≫ 

Digitalizacija donosi neslućene mogućnosti, kao što je praćenje i najmanje transakcije svakog građanina Kine. To bi uskoro moglo da se prenese na celu planetu

  • 10
novac, finansijska kriza

U SAD se o digitalnom juanu priča kao da je već u globalnom opticaju / Pixabay.com

Svet se užurbano priprema za digitalni juan (e-yuan). Još se ne zna kada će tačno elektronska verzija papirnate kineske valute postati naširoko dostupna, ali reakcije ne izostaju.

Priču je dodatno pogurala izjava predsednika, Si Đipinga, koji je za državnu informativnu agenciju "Xinhuu" naglasio da vidi veliku važnost u primeni blockchain tehnologije, u narednom krugu tehnoloških inovacija i industrijske transformacije, piše Poslovni dnevnik.

Digitalni juan, naime, temelji se upravo na toj tehnologiji.

Iako Điping još nije pomenuo e-juan, na internetu su se odmah pojavili prevaranti koji koriste situaciju i nude mogućnost navodne investicije u tu valutu.

S druge strane, u SAD se o digitalnom juanu priča kao da je već u globalnom opticaju. JP Morgan banka objavila je izveštaj po kojem digitalni juan preti hegemoniji dolara. Banka navodi da digitalne valute centralnih banaka mogu da predstavljaju pretnju statusu dolara na globalnom tržištu.

"Nijedna druga država na svetu ne može toliko da izgubi od inovativnog potencijala digitalnih "fiat valuta" kao SAD", navodi JP Morgan. Svi vodeći finansijski mediji u toj zemlji sada komentarišu e-juan, i pri tome naglašavaju da je njegova najveća snaga u potpunom praćenju korisnika.

Blumberg piše da "e-juan Kini daje dosad neslućene mogućnosti upravljanja novčanom masom, kao i praćenje svake, pa i najmanje transakcije svakog građanina Kine".

A uskoro, praćenje će biti moguće i izvan te države, jer će se koristiti u državama s kojima Kina najviše sarađuje u privrednom smislu.

Digital business, digitalizacija poslovanja

Da li smo spremni za potpunu digitalizaciju? / Foto: Shutterstock

Kina već nekoliko meseci testira digitalni juan u četiri grada, i to u strogo kontrolisanim uslovima.

 

U gradu pored Pekinga, e-juanom moguće je platiti kafu, hamburgere, kupiti namirnice u radnji ili karte za bioskop, knjige. U gradu Suzhou, na primer, zaposlenima u opštini se na ovaj način isplaćuje plata.

U Kini se preko mobilnih aplikacija Alipaya i WeChata obavlja više od 80 odsto svih plaćanja, što je više nego bilo gde u svetu. Digitalni juan je dostupan na te dve aplikacije, a za razliku od drugih vrsta plaćanja, kod malih transakcija Kina je omogućila da za plaćanja e-juanom i kupac i prodavac mogu da zaključe transakciju, čak i ako nisu u tom trenutku spojeni na internet.

Za plaćanje garantuje država. U SAD se najviše boje Đipingove najave da Kina mora da učini dodatni napor u jačanju detaljnih istraživanja i da podstakne inovativne kapacitete. Ilustracije radi, Narodna banka Kine je u februaru zatražila čak 84 patenta za digitalni juan.

U finansijskim krugovima procenjuje se da je upravo Kina najbliža lansiranju sopstvene nacionalne digitalne valute. Na sličnim projektima, međutim, radi 70 odsto svih centralnih banaka.

Video: U Beograd stigao voz sa medicinskom opremom iz Kine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>