• 0
 ≫ 

Pogođenim sektorima odobreni povoljniji uslovi za kredite, evo o kojim iznosima je reč

 ≫ 

"Najvažnije je da se ugroženim sektorima obezbedi dodatna likvidnost", poručuje Mali

  • 0
Banka, plaćanje kredita, rata za kredit, biznis

U narednim danima biće donet i regulatorni okvir koji će nove mere zakonski regulisati / Foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je najvažnije da se sektorima, koji su posebno ugroženi zbog pandemije, obezbedi dodatna likvidnost i poručuje da će im biti obezbeđeni povoljniji uslovi za kredite, koji bi podrazumevali duži period otplate i grejs period.

Takođe, privrednici u turizmu, hotelijerstvu i drumskom saobraćaju imaće pravo da konkurišu kod Fonda za razvoj za veće maksimalne iznose nego što je trenutno slučaj, a uslov je da ispunjavaju propisane uslove.

Mali je, inače, juče na sastanku u Privrednoj komori Srbije predstavnicima turizma, hotelijerstva i drumskog saobraćaja preneo konkretne predloge mera koji treba da pomognu njihovoj likvidnosti i što bržem pokretanju poslovanja.

Na sastanku je dogovoreno da će u narednim danima biti donet i regulatorni okvir koji će te mere zakonski regulisati.

Nakon što su na prethodnim sastancima razmatrani predlozi privrednika, ministar je poručio da je država našla način da im pomogne, kao što je to, dodao je, učinila i sa sveobuhvatnim programom podrške ekonomskih mera za privedu.

On je podsetio privrednike da već imaju pravo na odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade, na isplatu minimalne zarade i jeftine kredite, dodajući da je "najvažnije da se tim sektorima obezbedi dodatna likvidnost".

Predviđeni su krediti do pet godina koji uključuju grejs period do dve godine i rok otplate do tri godine, kamatna stopa je 1 odsto na godišnjem nivou, a sredstva se odobravaju i vraćaju u dinarima.

Maksimalan iznos kredita za preduzetnike i mikro pravna lica je do 20 miliona dinara, što je udvostručen iznos, za mala preduzeća do 80 miliona dinara, a za srednje firme do 180 miliona dinara.

Predsednik PKS, Marko Čadež, ukazao je na neophodnost realizacije mera u što kraćem roku, kako bi se privreda oporavila i nastavila poslovnu aktivnost.

Međutim, direktor YUTA, Aleksandar Seničić, kaže da predstavnici turističke privrede nisu zadovoljni ovim merama, jer su očekivali finansijsku pomoć u vidu minimalnih zarada zaposlenima, s obzirom da taj sektor nije imao nikakve prihode u prethodna četiri meseca.

On je kazao i da je još neizvesno da li će taj sektor ostvariti bilo kakav prihod u narednom periodu, jer je situacija u vezi s putovanjima neizvesna.

- S druge strane, povoljni krediti su dobra mera, ali samo kao dodatna mera uz plate. Kredit je ipak kredit, to nije prava pomoć, bez obzira što je ovde učinjeno dosta da se omogući duplo duži grejs period nego što je uobičajeno za ovu vrstu kredita, kao i rok otplate - naveo je Seničić.

Video: Smanjili smo kapacitet prostora, ali i jelovnika: Restorani pred velikim testom nakon otvaranja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>