• 5

Svetska banka odobrila Srbiji 100 miliona $. Dobijamo 12 stanica za testiranje i dve laboratorije

Stanice će biti postavljene na beogradskom i niškom aerodromu

  • 5
korona virus, koronavirus, vakcina, testiranje tajland

Laboratorije će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka / Foto: Tanjug/AP

Svetska banka je odobrila Srbiji kredit od 100 miliona dolara, iz kojeg će se finansirati postavljanje do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u našu zemlju i izgradnja dve nove regionalne laboratorije.

Kapacitet testiranja na korona virus u Srbiji će se, prema saopštenju Svetske banke, podići sa 7.000 na više od 9.000 testova dnevno, a cilj kredita je da pomogne Srbiji da spreči, otkrije i pravovremeno reaguje na pandemiju.

Stanice za testiranje biće postavljene na beogradskom i niškom aerodromu, a biće odabrano i do 10 graničnih prelaza na kojima će biti postavljene.

Pored toga, biće izgrađene i dve nove regionalne laboratorije - u Kliničkom centru Vojvodine, u Novom Sadu, i u Kliničkom centru u Kragujevcu. One će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, ili oko 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.

Svetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na Covid-19 budu uvezane u jedan elektronski sistem, kao i da ojača dijagnostiku, jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

- Povećavanje kapaciteta za testiranje i dijagnozu virusa, uz bolje jedinice intenzivne nege i elektronski sistem praćenja testiranja na Covid-19, omogućiće Vladi Srbije da mere kontrole infekcije prilagodi dosadašnjem iskustvu - kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Video: U Nišu je proizveden prvi srpski test na novi korona virus

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>