• 0

Izrael nije odoleo pritisku? U poslednji čas odbio kinesku firmu za važan infrastrukturni projekat

Tamošnji mediji su preneli da američki zvaničnici vrše pritisak na izraelsku vladu, da izbegne kinesko ulaganje u infrastrukturu

  • 0
izrael

Izrael / Foto: Pixabay

Izrael je ugovor o izgradnji novog postrojenja za desalinizaciju dao lokalnoj kompaniji, a odbio je ponudu kompanije iz Hong Konga u trenutku pojačanog pritiska SAD da se izbegnu kineska ulaganja u ključnu infrastrukturu.

Izraelsko ministarstvo energetike i vode saopštilo je da je odobrilo projekat postrojenja za desalinizaciju Sorek 2 izraelskoj kompaniji IDE, koja je već izgradila nekoliko postrojenja za preradu vode u zemlji.

Drugi ponuđač je bio Hačinson Holdings, glavni infrastrukturni koncern iz Hong Konga.

Ministarstvo je saopštilo da se očekuje da će novi pogon biti najveći tog tipa u svetu, i da će povećati obim desalinizacije u zemlji za 35 odsto. Nisu pomenuti ni Hačinson ni pritisci SAD.

Izrael, inače, ima dobre diplomatske odnose sa Pekingom, a kineske investicije u Izraelu poslednjih godina u stalnom su porastu. Kineske kompanije grade laku železničku mrežu Tel Aviva i dobile su ugovore za upravljanje dvema glavnim lukama u Haifi i Asdodu.

Međutim, kako je bilateralna trgovina rasla, tako se povećala i američka zabrinutost zbog kineskih investicija i zbog špijuniranja jednog od ključnih saveznika SAD na Bliskom Istoku.

Ranije ovog meseca, državni sekretar SAD, Majk Pompeo, posetio je Jerusalim i upozorio Izrael na kineske investicije.

Izraelski mediji su preneli da američki zvaničnici vrše pritisak na izraelsku vladu, da izbegne kinesko ulaganje u infrastrukturu, posebno u predstojećoj nadogradnji mobilne mreže zemlje na 5G.

Video: Škola budućnosti u Tel Avivu: Ovako će posle korona virusa izgledati obrazovne ustanove

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>