• 1

Ima šanse za Reno? Makron predstavio "istorijski plan" za auto-industriju

Francuska želi da bude prva u proizvodnji e-vozila

  • 1
Renault, Reno, kompanija, logo

Makron je od Renoa tražio garanciju za budućnost zaposlenih / Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron predstavio je "istorijski plan" vredan više od osam milijardi evra za automobilsku industriju, pogođenu korona krizom, tačnije za njenu modernizaciju, kako bi Francuska prednjačila u proizvodnji električnih automobila.

Makron je u sredu, prilikom posete fabrici opreme "Valeo", u mestu Etapl na severo-istoku Francuske, najavio da će država uložiti nešto više od osam milijardi evra pomoći ovom sektoru.

- Cilj je da Francusku učinimo prvom državom koja proizvodi čista vozila u Evropi, čime bi se u pet godina proizvodnja povećala na više od milion električnih i hibridnih vozila - rekao je Makron.

Francuski predsednik je najavio povećanje ekološkog bonusa na 7.000 evra za kupovinu električnog automobila za građane i na 5.000 evra za kompanije, kao i bonus od 2.000 evra za hibridna vozila.

Predviđeno je i povećanje bonusa kod kupovine električnog automobila po načelu "staro za novo".

 

- Radi se o planu odbrane radnih mesta u našoj industriji suočenoj s jednom od najtežih kriza u istoriji. To je plan nezavisnosti automobilske industrije. Dakle, radi se o planu budućnosti automobila 21. veka - rekao je Makron.

Naveo je da francusko-nemački plan obnove od oko 500 milijardi evra, koji je predstavio prošle nedelje s nemačkom kancelarkom Angelom Mekrel, treba da podrži najugroženije sektore, poput automobilskog.

Makron je od Renoa tražio garanciju za budućnost zaposlenih u dve fabrike na severu zemlje i upozorio da zajam od pet milijardi, koji je država obećala, neće moći da bude odobren pre završetka pregovora koji će početi u ponedeljak.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagondzija

    27. maj 2020 | 15:32

    Ako dodje do toga da se moraju voziti elektricni auti ja kupujem sebi konja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>