• 10

Zbog gubitka posla, svaki peti Hrvat ne može da podmiri troškove za hranu i komunalije

Da nije bilo državne pomoći, situacija bi bila neuporedivo teža

  • 10
novac Da nije bilo državne pomoći, situacija bi bila neuporedivo teža / Photo: Pixabay

Pogođeno je barem 18 odsto stanovništva Hrvatske, ili više od 720 hiljada ljudi koji već u prva dva meseca privrednog zastoja, ne mogu da podmire osnovne životne potrebe. To je rezultat istraživanja evropskog instituta Bruegel, iz Brisela.

Kad je počela pandemija, Hrvatska Vlada je počela da isplaćuje plate za oko pola miliona radnika na čekanju, u iznosu do 4.000 kuna (oko 500 evra), što bi trebalo da traje tri meseca, piše Seebiz.

Da nije bilo državne pomoći, situacija bi bila neuporedivo teža. U tom slučaju, oko 50 odsto građana Hrvatske – u periodu od dva meseca, nakon gubitka posla ili smanjenja plata – ne bi imalo dovoljno novca za hranu i račune, prema rezultatima istraživanja.

To ukazuje na neprocenjivu ulogu države, koja je izdvojila milijarde kuna za spašavanje radnih mesta i preduzeća. Ako te mere, međutim, izostanu nadalje, te ako se privreda ne oporavi, siromaštvo će biti uvećano.

Hrvatska se nalazi na dnu lestvice Evropske unije, ispod Litavnije, Letonije i Slovenije. U Uniji je stanje takođe zabrinjavajuće. Nalazi pokazuju da gotovo 100 miliona ljudi, u 21 zemlji, nema dovoljno ušteđevine za dvomesečne troškove za hranu, režije, zakup ili otplatu kredita.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    27. maj 2020 | 12:46

    Данке Дојчланд државица се прерачунала - не могу само да буду некоме на услузи. Мора нешто и да се произведе...

  • Radovan

    27. maj 2020 | 14:25

    Realno, Hrvatska tone brze od Titanika. Mozda se jedino spasu Istrani da se uvuku i vrate nekako pod okrilje Italije, jer Italija ima vise para da ih servisira sada kada treba njih da drzava podrzi, istorijski vise prava ima Italija nad Istrom, ovo ostalo ce sve da potone u duboku recesiju, jer Hrvati para nemaju, ionako ce sada mnogi emigrirati

  • Aki

    4. jun 2020 | 18:39

    Važno da je ovde blagostanje. Haha oni će od EU fonda dobiti 10 milijardi evra eto toliko koliko će im biti loše. Mi te pare možemo da sanjamo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>