• 1
 ≫ 

Došlo je do porasta tokom vanrednog stanja: Imamo skoro 7.000 zaposlenih više

 ≫ 

RZS navodi da je registrovani broj zaposlenih 2.196.372

  • 1
posao

RZS je jedini zvanični proizvođač statistike zaposlenosti / Foto: Pixabay

Prema najnovijim podacima od 15. maja, Republički zavod za statistiku (RZS) navodi da je registrovani broj zaposlenih iznosio 2.196.372, što je za 6.988 više u odnosu na stanje 27. februara, što su poslednji raspoloživi podaci pre uvođenja vanrednog stanja.

U saopštenju se kaže da je jedini zvanični izvor podataka za registrovanu zaposlenost u Srbiji Istraživanje o registrovanoj zaposlenosti, na osnovu baze podataka iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO) i Statičkog poslovnog registra (SPR).

RZS, kao jedini zvanični proizvođač statistike zaposlenosti, navodi da je Anketa o radnoj snazi jedini zvanični izvor podataka za ukupnu zaposlenost, koja uključuje i neformalnu zaposlenost.

Poredeći koncepte registrovane zaposlenosti i zaposlenosti iz evidencija Poreske uprave i PIO fonda, RZS navodi da zaposlenost registrovana po CROSO obuhvata lica osigurana po osnovu zaposlenja, obavljanja samostalnih delatnosti, lica angažovana na privremenim i povremenim poslovima, kao i lica do 65 godina starosti, osigurana po osnovu obavljanja poljoprivrednih delatnosti.

"Navedeni broj (2.196.372) nije jednak broju zaposlenih koji ostvaruju zaradu, odnosno zaposlenih za koje poslodavac podnosi pojedinačnu poresku prijavu o obračunatim porezima i doprinosima, jer se zaposlenima smatraju kategorije lica koja ne ostvaraju zaradu", navodi RZS.

Dodaje se da su te kategorije individualni poljoprivrednici, lica koja obavljaju poslove po osnovu ugovora o delu, oni koji obavljaju samostalne delatnosti, vlasnici privrednih društava i preduzetničkih radnji, koji ne ostvaruju zaradu već profit, kao i zaposleni na bolovanju preko 30 dana, porodiljskom odsustvu, i odsustvu radi nege deteta.

Video: Ministar finansija: Bez posla ostalo 7.317 ljudi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rumu

    27. maj 2020 | 13:58

    Da posetite, fabrike Insert, Hačinson... I za plate da vidite kako daju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>