• 1

"Budućnost menadžmenta leži u ženskoj energiji, jer se muški lideri oslanjaju samo na mozak"

Isak Adižez kaže da će u budućnosti velike kompanije da budu još veće, dok će male nestajati jer nemaju para za opstanak u krizi

  • 1
Dr. Ichak Adizes

Isak Adižes / Printskrin: Youtube/adizesofficial

Čuveni svetski savetnik za poslovnu strategiju i menadžment preduzeća, dr Isak Adižes, rekao je da "budućnost menadžmenta leži u ženskoj energiji".

- One od kuće stvaraju dom, od preduzeća prave porodicu zato što rade oslanjajući se na srce, za razliku od muškaraca koji se rukovode raciom - naveo je Adižes, na webinaru u ogranizaciji "Adižes centra Jugoistočne Evrope" i AMM.

Stručnjak za krizni menadžment, makedonskog porekla, izlaganje je počeo s napomenom da se i dalje oseća kao Jugosloven i da žali što se, kako je rekao, ta divna država raspala, ali da je srećan što ovo onlajn predavanje prati više od 950 ljudi sa prostora bivše zajedničke domovine.

Elaborirajući svoj stav da je budućnost menadžmenta u ženskoj energiji, Adižes je naveo njihovu moć da ujedinjuju ljude, ilustrujući to vizelno podignutim dlanom sastavljenih prstiju, kao na freskama svetaca, gde su svi prsti različiti, a drže se zajedno.

Za razliku od žena, energiju muškaraca lidera, smatra on, oličava dlan raširenih prstiju, pa i preteći podignut kažiprst, jer rade oslanjanjem na mozak koji manipuliše i izvodi računice.

- Balkan ima vrlo jaku mušku eneregiju, muškarac je taj koji odlučuje, a žena sluša. Plašim se, ako se to ne promeni, da ćemo kaskati u razvoju - rekao je Adižes.

Kaže da će u budućnosti biti još korona kriza, gorih od sadašnje, jer ne menjamo svoje navike, i da će to dovesti da velike kompanije budu još veće, dok će male nestajati jer nemaju para za opstanak u krizi.

- Opstaće samo ako rade srcem, ako se iskreno obraćaju čoveku, jer velike kompanije to ne mogu pošto su birokratizovane. U jednom restoranu sam na ulazu pročitao "Nećemo vam služiti hranu koju ne dajemo našoj deci", i ta neposredna, ljudska poruka me kupila, postao sam njihova mušterija - naveo je Adižes.

Uveren je da je budućnost predzeća u tome da razmišljaju srcem, da ne koriste samo mozak, što je odlika industrijske revolucije kada je počelo planiranje i proizvodnja, ili samo mišiće, kao što je bilo u dalekoj prošlosti kada se kao vođa nametao fizički najsnažniji ili najbogatiji pojedinac.

Kako dalje navodi, veštačka inteligencija će sutra preuzeti primat nad ljudskim mozgom, jer kompjuteri mogu neuporedivo brže da procesuiraju informacije i da izbacuju najoptimalnija rešenja za neki problem.

Insistira na tome da je iskustvo i učenje na greškama iz poslovnog života dragocenije od učenja iz knjiga, uz poruku da "inteligentan čovek zna kako da izađe iz rupe, a pametan kako da ne upadne u rupu, jer je učio na tuđim greškama".

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    28. maj 2020 | 10:27

    "velike kompanije budu još veće, dok će male nestajati... - Opstaće samo ako rade srcem, ...jer velike kompanije to ne mogu pošto su birokratizovane" - БИЋЕ да он користи "срце"... По систему: ко разуме, схватиће...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>