• 2
 ≫ 

Može li Tramp da uništi Tviter i Fejsbuk?

 ≫ 

Svi svetski mediji bruje o sukobu predsednika Amerike i najvećih tehnoloških kompanija današnjice

  • 2
Donald Trump, Donald Tramp

Tramp, izgleda, nikome ne ostaje dužan / Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp ovih dana otvoreno sugeriše da ima moć da pokori gigante kao što su Tviter i Fejsbuk, a povod za to je provokacija koja dolazi od kompanije Džeka Dorsija.

Ironično, ali Tviter svoju popularnost dobrim delom "duguje" upravo Trampu, koji je koristio kao "alat" za obraćanje javnosti i suparnicima.

Ova društvena kompanija do sada nije sankcionisala ništa što je prvi čovek Amerike pisao, čak ni onda kada je vređao žene ili optužio Kinu za "masovno ubistvo".

Ipak, desio se presedan. Kompanija je odlučila da odreaguje na Trampov tvit koji govori o tome da bi glasanje putem pošte bilo "u značajnoj meri nepošteno", i da može da dovede do "nelegitimnih izbora". Tviter je ispod posta stavio oznaku upozorenja.

Popularna platforma je uputila korisnike da provere činjenice o glasanju putem pošte i usmerila ih na stranicu, na kojoj se ove Trampove tvrdnje definišu kao "nepotvrđene", odnosno na stranice CNN-a i lista "Vašington post", medija koji nisu naklonjeni predsedniku.

 

Ovaj potez bio je dovoljan da nastane "rat". I dok se milioni možda dive Tviteru što je "stao na rep" Trampu, najmoćniji funkcioner sveta, možda, zaista ima moć da uništi kompaniju. I ne samo ovu. Uskoro bi trebalo da potpiše dekret o društvenim mrežama. Ukratko, "sve je u redu, dok se odvija onako kako Trampu odgovara".

Treba imati u vidu da su ovo kompanije koje vrede milijarde dolara i koje imaju jednako toliko pratilaca, a posebno su "narasle" tokom korona krize, dok su ljudi bili u karantinu. Ipak, neki stručnjaci kažu da ovaj "hrabar potez", nije nužno opravdan. Problem je, kažu, što "Tramp nije ništa tvrdio, već je izrazio sumnju".

Tviter je postao subjekt političke komunikacije.

 

Dalje, kako se navodi, ovaj Trampov stav jeste sporan, ali je samo stav, i to je ono što komplikuje situaciju. Postavlja se pitanje da li bi Tviter reagovao isto da je reč o nekom drugom, o običnom građaninu koji iznosi svoju sumnju? U daljem razvoju događaja, ostaje da se vidi kolika je zaista Trampova moć.

 

U prošlosti, već je bilo ovakvih namera, ali su društvene mreže "preživele". Predsednik Amerike, međutim, sada misli da je krajnje vreme da se uvede regulativa. O čemu je tačno reč? To verovatno samo on zna.

 

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>