• 4

Makedonci od države dobijaju novac, ali moraju da ga potroše za manje od mesec dana

Zabranjena je kupovina duvana i alkohola, a pare se moraju potrošiti na domaće proizvode

  • 4
Kreditna kartica, podizanje novca sa bankomata

Novac se mora potrošiti na domaće proizvode / Foto: Shutterstock

Korisnici platnih kartica u Severnoj Makedoniji će za kupovinu domaćih proizvoda i usluga, što je deo trećeg skupa ekonomskih mera, od Vlade dobiti 9.000 (oko 150 evra), odnosno 3.000 (oko 50 evra) denara.

Novac će na namenske računi leći do 3. jula, međutim, moraju da ga potroše najkasnije do 31. jula, piše Faktor.

Ovo je uredba za podršku građanima, koja se odnosi na zaposlene s malim primanjima, one bez primanja, mlade ljude i zdravstvene radnike. Ujedno, ovo je način da se pokrene privreda u Severnoj Makedoniji, koja se teško oporavlja od krize.

Nakon što konačna lista korisnika, koji imaju pravo na ovu finansijsku pomoć, bude objavljena -banke će morati da prenesu novac građanima na račune, a ako ih oni ne potroše do 31. jula, nepotrošena sredstva će automatski biti vraćena u državni budžet.

Primaoci socijalne pomoći i nezaposleni dobiće jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 9.000 denara, a radnicima s malim platama sleduje 3.000 denara. Istu svotu novca dobiće i srednjoškolci (mlađi od 16 godina) i studenti mlađi od 29 godina.

Zdravstveni radnici, koji su učestvovali u testiranju i lečenju građana pozitivnih na Covid-19, od Vlade Severne Makedonije dobijaju jednokratnu pomoć: 40 odsto poslednje obračunate neto plate.

Od "makedonskih proizvoda" koji se mogu kupiti zabranjeni su samo alkoholna pića, duvan i duvanski proizvodi. Sledeće nedelje bi banke trebalo da dobiju konačnu listu, tako da će platne kartice biti pripremljene za odabrane građane.

Video: Evo kako da se u 3 koraka prijavite za 100 evra putem interneta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>