• 0

Blok 70 uveo stroga pravila: Ko nema masku i rukavice, ne može ni da gleda

Iako je kineski tržni centar otvorio vrata još 8. maja, mušterija je malo, a promet slab

  • 0
Kineski Tržni Centar u bloku 70

Blok 70 / Foto: Marko Todorović

Pre pandemije, popularne kineske radnje u svakom ćošku Beograda nisu se žalile na manjak mušterija. Širok asortiman robe i povoljne cene bili su njihovi glavni aduti.

Međutim, pošto je epidemija krenula upravo iz Kine, mnogi su se uplašili da bi odlazak u ove radnje mogao da poveća rizik od zaraze. Strah da proizvodi nose virus na sebi, da su prodavci zaraženi i da su radnje nedovoljno provetrene, i dalje neke kupce drži dalje od ovih objekata, piše RTS.

Ako želite da uđete u kineski tržni centar, u Bloku 70, moraćete strogo da se pridržavate pravila za prevenciju i zaštitu od korona virusa.

To znači da bez maske i rukavica ne možete ni da gledate, ni da kupujete kinesku robu. Mere zaštite nalažu da su i prodavci i kupci dužni da nose zaštitnu opremu. Ako pokušate da uđete drugačije, zaustaviće vas obezbeđenje, ponuditi vam maske i dezinfekciona sredstva.

- Bili su još stroži, sada svi nose maske i rukavice. Ljudi slušaju - kaže čuvar.

Maja Tešić Petković kaže da na ulazu postoje dezobarijere i dozatori u hodnicima, kao i sprejevi sa dezinfekcionim sredstvima u lokalima.

Ipak, ovakve mere predostrožnosti kao da ne ulivaju dovoljno poverenja građanima.

 

Iako je tržni centar u Bloku 70 otvorio vrata posetiocima još 8. maja, mušterija je malo, a promet slab. Najviše je onih koji kupuju u prodavnicama prehrambene robe, kažu trgovci, ali kako piše RTS, ni u tim radnjama nije gužva.

Većina smatra da je najbolje prošetati kroz centar, odmeriti cene i eventualno kupiti neku sitnicu, tek da se, kao po nekadašnjem običaju, "ne bismo vratili praznih ruku od Kineza".

Iako su već uveliko počeli sa radom, mnogi trgovci još nisu vratili svu robu na rafove, koja je bila privremeno spakovana, dok je trajalo vanredno stanje.

Kineski Tržni Centar u bloku 70

Mnogi još nisu vratili svu robu na rafove / Foto: Marko Todorović

Garderoba, igračke, oprema za domaćinstvo, pribori, alati i sva ostala roba, pretežno se izbacuje iz magacina, ali novih stvari koje bi trebalo da stignu iz Kine preko drugih zemalja - uglavnom nema, jer su mnoge granice još zatvorene.

Malobrojne Beograđane koji su, ipak, došli da šopinguju, najviše su interesovale letnje majice, pantalone, a bilo je i onih koji su razgledali potrepšine za kuću.

Trgovci nisu bili mnogo raspoloženi za priču zato što su, kako kažu, u velikom minusu jer nisu radili dva i po meseca. Mnogo je manje kupaca nego prošle godine u ovo vreme, ali se svi nadaju da će narednih dana taj broj rasti.

Video: Tržni centri u Beogradu: Kako građani provode prve dane nakon izlaska iz karantina?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>