• 0
 ≫ 

Peking nije uveo značajne podsticajne mere, ocenjuju neki investitori

 ≫ 

Vlada Kine je obećala veću državnu potrošnju

  • 0
Korona virus, koronavirus, Kina

Kina je krenula u nove radne pobede / Foto: Tanjug/AP

Premijer Kine, Li Kećijang, najavio je veću pomoć privredi, nakon pandemije. Iako ova zemlja nije postavila cilj rasta, pomoći će privrednim aktivnostima, ako dođe do novih poremećaja.

- Rezervisali smo dovoljno prostora za mere. To može biti na području fiskalne, finansijske ili društvene sigurnosti - naveo je Li, na konferenciji za novinare koja se održava jednom godišnje.

Dalje je dodao da Kini nisu potrebni veliki podsticaji, ali da rast svakako ostaje važan. Prema njegovim rečima, likvidnost će se povećati jer "vanredne situacija iziskuju vanredne mere".

Ulagači su verovali da će Peking uvesti značajne podsticajne mere, kako bi privredu izvukao iz "jarka", pa su neki bili razočarani zbog odluke da se ne postavljaju ciljevi rasta.

Li je naglasio da se fokus politika prebacio na osiguranje stabilnosti i zaposlenosti, finansijske operacije, međunarodnu trgovinu, domaća ulaganja i tržišna očekivanja.

Vlada Kine je obećala veću državnu potrošnju i ciljani proračunski manjak, od najmanje 3,6 odsto BDP-a. Prema dosadašnjoj statistici, podsticaj koji planiraju da implementiraju jednak je 4,1 odsto kineskog BDP-a.

Video: U Beograd stigao voz sa medicinskom opremom iz Kine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>