• 0
 ≫ 

Nisan zatvara fabrike: Jednu seli na Tajland, a radnici u znak protesta zapalili gume

 ≫ 

Iz kompanije su naveli da je njihova globalna proizvodnja vozila pala u aprilu za 62 odsto

  • 0
Nisan

Globalna proizvodnja vozila je pala u aprilu za 62 odsto / Foto: Tanjug/AP

Kompanija Nisan je najavila danas da će zatvoriti dve fabrike, jednu u Španiji i drugu u Indoneziji, jer je ova japanska automobilska grupa poslovala s gubitkom prvi put u 11 godina, pošto je pandemija Covid-19 oborila globalnu tražnju i zaustavila proizvodnju.

Nisanov generalni direktor, Makoto Ućida, rekao je novinarima da će proizvodnja u Evropi biti koncentrisana na britanski pogon u Sanderlendu, dok će fabrika u Indoneziji biti preseljena na Tajland, jer japanska kompanija smanjuje globalnu proizvodnju za 20 odsto.

Nisan je izvestio danas da je u fiskalnosj godini, završenoj u martu, zabeležio gubitak od 671,2 milijardi jena (6,2 milijarde dolara), što je prvi godišnji gubitak od finansijske krize 2009. godine.

U prošloj fiskalnoj godini, ova kompanija sa sedištem u Jokohami, zabeležila je dobit od 319,1 milijardu jena.

Iz Nisana su naveli da je njihova globalna proizvodnja vozila pala u aprilu za 62 odsto, na 150.388 vozila, u odnosu na godinu ranije, dok im je prodaja širom sveta potonula prošlog meseca za skoro 42 procenta.

U fiskalnoj godini završenoj u martu, prodaja Nisana je zabeležila pad od gotovo 15 %, na 9,9 biliona jena (91,6 milijardi dolara).

Sindikati radnika upozoravaju da će, ukoliko Nisan krene sa zatvaranjem proizvodnog pogona u Barseloni i još dve manje fabrike u obližnjim mestima, pored zaposlenih u tim fabrikama biti ugroženo dodatnih 20.000 radnih mesta u Nisanovom lancu dobavljača.

Radnici nezadovoljni zbog zatvaranja fabrika na severo-istoku Španije, zapalili su gume ispred njenih kapija i najavili nove proteste.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>