• 0

Hrvatska pasivno čeka ishod krize? "Štednja i smanjenje poreza su najobičnije gluposti"

Ovih dana se polemiše o tome da li je ova zemlja izuzeta iz zajedničkog odgovora EU na ekonomski slom

  • 0
Rovinj, Istra, Hrvatska

Rovinj / Foto: Shutterstock

Dok se Evropska unija poslednjih dana lomi oko zajedničkog pristupa ekonomskoj krizi koja se tek zahuktava, u Hrvatskoj gotovo da i nema pomena o tome, a kamoli neke rasprave.

Nemačka i Francuska, dve najuticajnije članice EU, načelno su se saglasile oko potrebe solidarnog ispomaganja siromašnijih zemalja-članica, putem bespovratnih sredstava tzv. grantova, piše DW.

Sad je na redu da uvere u to i one zemlje koje se ne slažu s njihovim stavom, a to su Austrija, Holandija, Švedska.

To se, naravno, tiče i Hrvatske. Ova država je sada u strahu od ishoda predstojeće turističke sezone, koja ima ogroman udeo u BDP-u, a ni najveći optimisti ne očekuju mnogo gostiju ovog leta.

Svaka pomoć biće od izuzetnog značaja, ali se u Hrvatskoj uglavnom ćuti o nagoveštaju korenite promene međusobnog ispomaganja članica EU.

"Štednja u krizi i smanjenje poreza su gluposti", kaže ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić. On smatra da se njegove kolege i dalje "drže starih načela", a ne shvataju da se i sama Evropa okrenula novim rešenjima.

Jurčić kategorično tvrdi da "hrvatsku javnost nije pošteno zbunjivati zastarelim ideološkim smernicama", kada je reč o ekonomiji.

Hrvatska, plaža, jadransko more, odmor, kafici

Hrvatska / Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

"Na prvom mestu je razvoj domaće proizvodnje."

 

- Privatnici ne bi smeli da misle isključivo na svoj profit, nego i na dugoročne okolnosti koje ga osiguravaju. Treba nam državni plan u ekonomiji, koliko god im to zvučalo ružno. Neka se malo ugledaju na strane industrijalce i njihov rezon - kaže ovaj ekonomista, i dalje dodaje:

"Porezi nisu loši, jer se pomoću njih stvara okvir koji zatim koristi čitava privreda. Naravno da pritom zaista postoji određeni deo politikanata i birokrata koji su paraziti u javnom sektoru, ali to nije srž problema".

Jurčić objašnjava da biznis u Hrvatskoj nije sputan visokim porezima, nego očajnom monetarnom politikom.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>