• 0

Veliki rez: Reno gasi 15.000 radnih mesta

U planu su premeštanje zaposlenih unutar kompanije i prekvalifikacija, kako bi se izbegli otkazi

  • 0
Nema spajanja Renoa i Nisana

Foto: Tanjug/AP

Reno će ugasiti čak 15.000 radnih mesta širom sveta, u okviru plana za smanjenje troškova u iznosu od 2 milijarde evra, zbog pada prodaje koji je uzrokovala pandemija Covid-19.

- Ovaj plan je od esencijalnog značaja - izjavila je glavna izvršna direktorka Klotild Delbo, koja je najavila i smanjenje proizvodnje, kako bi se kompanija fokusirala na profitabilnije modele automobila.

Otprilike 4.600 radnih mesta biće ugašeno u Francuskoj, a firma je danas saopštila da je započela razgovore sa sindikatima o ovom pitanju.

U Renou se nadaju da će ovaj plan realizovati bez otpuštanja, putem programa dobrovoljnih odlazaka, premeštanjem zaposlenih unutar kompanije i prekvalifikacijom. Strateški partner Renoa, japanski Nisan, juče je takođe najavio veliko smanjenje broja zaposlenih.

Iz Renoa, u kojem francuska država ima 15 odsto vlasništva, naveli su da se razmatra smanjenje radne snage na šest lokacija.

Kompanija je dodala da će troškove srezati i putem redukovanja broja kooperanata u oblastima kao što je inženjering, smanjenjem broja komponenti koje koristi, zamrzavanjem planova za širenje u Rumuniji i Maroku, i smanjenjem proizvodnje menjača širom sveta.

U Renou planiraju da do 2024. godine smanje globalne proizvodne kapacitete na 3,3 miliona vozila sa sadašnjih 4 miliona, i da se fokusiraju na oblasti kao što je proizvodnja malih kombija ili električnih automobila.

Video: Koktel na vrata: Jednostavno rešenje francuskih ugostitelja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>