• 1
 ≫ 

Čuveni "Nemac" hrli u Kinu: Ulaže 2,1 milijardu evra u kompanije za e-vozila

 ≫ 

Folksvagen želi da ojača svoju poziciju na najvećem svetskom tržištu automobila

  • 1
Volkswagen Nivus

Model Nivus / Foto: Volkswagen

Folksvagen je saopštio da se dogovorio da uloži 2,1 milijardu evra u dve kineske firme koje posluju u sektoru električnih vozila, čime će ojačati svoje pozicije na najvećem svetskom tržištu automobila.

Kompanija je navela da će uložiti milijardu evra u preuzimanje 50 odsto udela u državnoj kompaniji "JAC Motors", i u povećanje svog udela u postojećem zajedničkom preduzeću za električna vozila koje ima sa "JAC"-om, na 75 procenata sa sadašnjih 5 odsto.

Zajedničko preduzeće će do 2025. godine lansirati još pet električnih modela i uspostaviti bazu za proizvodnju automobila.

Nemački gigant namerava da u Kini proda, do 2025. godine, 1,5 miliona novih električnih vozila, uključujući automobile na baterijski pogon, kao i hibridne i one sa gorivnim ćelijama na vodonik.

U odvojenoj transakciji, uložiće 1,1 milijardu evra u kupovinu 26,5 procenata udela u kompaniji "Guosuan Hajtek", koja proizvodi baterije za električna vozila, čime će postati njen najveći akcionar.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elektro-vozač

    30. maj 2020 | 07:38

    Ulaganje u električna vozila je dobro. Hibridi donose najgore od obe tehnologije a vodonik je promašaj na više načina - odgovarao bi samo naftaškom kartelu jer bi mogli da se prebace na to.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>