• 4

Čadež: Spremamo nove mere, jer je privredniku važnije da detetu obezbedi hranu, nego da plati porez

One će biti dizajnirane tako da banke i privrednici nemaju problema kada ekonomske mere, donete u aprilu, isteknu

  • 4
Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije

Marko Čadež / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Privrede komore Srbije (PKS), Marko Čadež, najavio je danas da ta institucija priprema nove ekonomske mere, koje će predložiti Vladi Srbije, kako bi privrednicima pružili još jednu "dozu" pomoći u ublažavanju posledica epidemije virusa korona.

- Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća su dosadašnjim merama države uspeli da se sačuvaju, međutim, te mere uskoro ističu, a PKS sada priprema nove mere koje će gledati da što pre predloži Vladi Srbije - rekao je Čadež na Šestoj međunarodnoj konferenciji "Svet posle korone", u okviru Beogradskog strateškog dijaloga.

On je rekao i da će nove mere biti dizajnirane tako da banke i privrednici nemaju problema kada ekonomske mere, donete u aprilu, isteknu.

- Moramo da idemo u susret novim merama, ne možemo da čekamo, jer privrednik sigurno neće pre da plati porez, a da ne plati detetu ručak - kazao je Čadež.

Ističe da će jedan deo mera biti kratkoročan za održavanje zaposlenosti, a drugi sistemski za rast privredne aktivnosti, ali Čadež nije mogao da precizira kada bi privrednici mogli da očekuju te nove mere, jer neke ne mogu biti donete bez parlamenta koji je, podseća, raspušten zbog predstojećeg izbornog procesa.

Ocenjuje da će zbog epidemije virusa korona ekonomske mere države postati "deo našeg svakodnevnog života", dodajući da će se promeniti način na koji država učestvuje u privredi i da je veoma bitno da država ima kapacitete da to uradi.

Prema njegovoj oceni, država je brzo i efikasno reagovala u očuvanju privredne aktivnosti donošenjem ekonomskih mera, iako, kako kaže, u tom trenutku to nije bilo lako, jer su njoj prioritet bili ljudski životi, bolnice, respiratori...

Srbija od 2005. ne prodaje zlato

Promeniće se način na koji država učestvuje u privredi / Foto: Pixabay

- Naravno da je Vlada Srbije bila okrenuta tome da zaustavi epidemiju, jer ako to dugo traje i ako se ne zaustavi na vreme, onda nemate ni ekonomiju - primetio je Čadež, i dodao da je PKS radila na tome da se očuva srž privredne aktivnosti.

Virus korona, dodao je, doneo je mnogo neizvesnosti i novina, podsećajući da je prva bila uvođenje moratorijuma.

- To je bila novina za banke, a da ne pričam o drugim sektorima kao što su transport, i o tome koliko smo se trudili da održimo protok kamiona i roba kroz region i do EU. Vozači su slati u karantin, gledali smo kako da donesemo uredbe da oni budu izuzeti od toga - ispričao je Čadež.

Prema njegovim rečima, 2.000 kompanija iz proizvodnog sektora je u tom trenutku ili skroz zaustavilo proizvodnju ili smanjilo obim, a sada od tog broja - dve trećine radi u punom kapacitetu.

Cilj u narednom periodu je, kaže Čadež, da Srbija ostane u međunarodnom lancu dobara, da privuče još više stranih direktnih investicija i da pruži prednost domaćim proizvođačima na svim projektima koje finansira država, uz kvalitet i konkurentnu cenu.

Procenjuje da će se srpska privreda "vratiti u normalu" 2021. godine, a onda očekuje "ozbiljniji rast".

Čadež ocenjuje da su MMF i banke sada mnogo spremnije da pomognu i reaguju na ekonomske "krize i šokove", primećujući da su naučili lekciju iz 2008. godine. Ukazuje i da je MMF 2008. godine imao novca za pozajmice u iznosu od 280 milijardi evra, a sada jedan bilion.

Video: Čadež: Razmatramo pokretanje fonda za pomoć najugroženijima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    29. maj 2020 | 22:47

    za 8 godina zaduzili Srbiju 20 millijardi ,uzas strucnjaci sramota

  • Branko

    29. maj 2020 | 23:46

    Privatniku je vaznije da kupi vilu ili dzip nego radniku da da platu

  • Dosta je bilo

    29. maj 2020 | 23:15

    SASA Radulovic je Expert za sve vas!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>