• 7
 ≫ 

Usko grlo: "Biće vakcina, ali nema bočica". Industrija se našla između dve vatre

 ≫ 

Za suzbijanje Covida-19 biće potrebno do 15 milijardi doza

  • 7
Novo vreme - nova zanimanja

Za suzbijanje Covida-19 biće potrebno do 15 milijardi doza / Foto: Tanjug/AP

Proizvođači lekova već testiraju gotovo desetak mogućih kandidata za vakcinu protiv virusa Covid-19, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Izazovi u proizvodnji i nastojanja vlada da osiguraju snabdevanje za svoje građane - otežaće isporuku vakcina, nakon što one budu razvijene, upozorili su čelnici farmaceutske industrije, a piše Poslovni dnevnik.

"AstraZeneca" se nada da će ih plasirati na tržište do kraja godine, rečeno je na konferenciji za novinare u Ženevi, koju je u četvrtak organizovala Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA).

"Pfizer" vakcina mogla bi da bude spremna do novembra, ako im "zvezde budu naklonjene", kažu iz te američke firme.

Za suzbijanje Covida-19 biće potrebno do 15 milijardi doza, što je tri puta više od trenutne globalne godišnje proizvodnje vakcina, ne računajući one za grip.

Farmaceutska industrija može da proizvede ogromne količine vakcina, ali sada je bukvalno suočena s "uskim grlom", kada je u pitanju pakovanje.

"Na svetu nema dovoljno bočica", kažu iz "AstraZeneca".

Farmaceutski čelnici jasno su rekli da ne planiraju da dele patente niti proizvodne kapacitete, ali su spremni da sarađuju na punjenju bočica, kako bi podmirili potražnju.

Osim toga, iz firme "Pfizer" upozoravaju da bi plan industrije, da vakcine u jednakoj meri dobijaju siromašne i bogate zemlje, mogao da naiđe na političke prepreke.

Vlade će "maksimalno iskoristiti uticaj kojim raspolažu", kako bi osigurale snabdevanje za svoje građane. Industrija bi mogla da se nađe "između dve vatre".

Video: Vakcina protiv Covid-19 efikasna na majmunima, uskoro kreće testiranje na ljudima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>